2016. november 30., szerda

Püspöki palota - Neue Residenz - Bamberg, Németország




Bamberg városa Németországban, azon belül is Bajorországban található. A város híres egyetemi, érseki, sörfőző település, valamint közigazgatási központ is. Gyönyörű belvárosa a legnagyobb sértetlen történelmi városmag Németországban és 1993 óta a UNESCO világörökség listáján is szerepel 624-es azonosító számmal.


A régi városháza és a dóm után átsétáltunk a püspöki palotába, vagyis az Új Rezidenciába.

Ez csak idegenvezetéssel látogatható, mely 15 percenként van, német nyelven. Angolul, franciául adnak egy rövid leírást. Fényképezni bent a legtöbb helyen nem szabad.


Neue Residenz
Új Rezidencia

Cím: Domplatz 8, 96049 Bamberg, Németország
Tel.: +49 951 519390
Fax: +49 951 51939129
e-mail: sgvbamberg@bsv.bayern.de
Honlap: http://www.schloesser.bayern.de, http://www.residenz-bamberg.de/



Arra a dombra, ahol most a Dóm áll, a Babenberg hercegi család építtette fel az Új-várat (Neue Burg). Az Új-várat 973-ban II. Ottó császár Henrik bajor hercegnek adományozta, az ő fia, II. Henrik császár pedig 1007-ben az általa alapított püspökségnek ajándékozta.

Az Új Rezidencia négy szárnyas komplexuma két lépcsőben épült. Először a hátsó két szárnyas szakasz -amely az Obere Karolinenstrasse mellett fekszik- épült fel reneszánsz stílusban 1602-től von Gebsattel herceg-püspök alatt. Második lépcsőben Lothar Franz von Schönborn herceg-püspök Johann Leonard Dientzenhofer építésszel 1697 és 1703 között megépíttette a székesegyház felé néző két barokk szárnyat. 1802-ig az Új Rezidencia Bamberg herceg-püspökének székhelye volt.

1806. október 7-én Napóleon az egyik terem egyik asztalánál írt itt egy levelet. Valamint ugyanitt hirdetett háborút Poroszország ellen.










Az Új Rezidencia csodálatos szobáival és fényes berendezésével bepillantást enged a herceg-püspöki élet fényűzésébe. A több mint 40 szobát többek között a XVII. és XVIII. századból származó stukkós mennyezetek, bútorok és szőnyegek díszítik. Különösen szép a Melchior Steidl által festett Császári terem, ahol 16 császár nagyobb, mint életnagyságú portréját láthatjuk a falakon. A választók szobái és a herceg-püspöki lakások és a régi német és barokk festmények galériája szintén érdekes.

A galéria a bajor állami művészeti gyűjtemények jelentős művészeti alkotásait mutatja be.

A legjelentősebb műalkotás Hans Baldung Grien „Özönvíz” c. festménye (1516). Lucas Cranach (id.), Hans von Kulmbach festményei, valamint a XVII. és XVIII. századból való flamand és holland csendéletek és tájképek is láthatók itt.

Lépcsőház

A lépcsőház mennyezete








Kurfürstenzimmer
Választófejedelmi szoba

Audienzzimmer (Fogadóterem)
Ebben a szobában...

Audienzzimmer (Fogadóterem)
...ezen az asztalon...

Audienzzimmer (Fogadóterem)
...ezt a levelet írta Napóleon.

Prinzessin-Saal
Hercegnői szalon

Prinzessin-Saal
Hercegnői szalon

Der Kaisersaal
Császári terem

Der Kaisersaal
Császári terem

Kaiserappartement, Zweites Vorzimmer
Császári apartman, második előszoba

Kaiserappartement, Zweites Vorzimmer
Császári apartman, második előszoba

Kaiserappartement, Erstes Vorzimmer
Császári apartman, első előszoba

Kaiserappartement, Erstes Vorzimmer
Császári apartman, első előszoba

Wohnzimmer des Kaiserappartements
Császári apartman, lakószoba

Wohnzimmer des Kaiserappartements
Császári apartman, lakószoba

Kaiserappartement
Császári apartman

Az Új Rezidencia belső udvarában lévő Rózsakert lélegzetelállító kilátást nyújt Bambergre. Ez már magunkban is látogatható, ide nem kell (nincs is) vezető. Friedrich von König von Schönborn püspök terveztette ezt a szimmetrikus kertet Balthasar Neumann-nal. Hársfák szegélyezik és egy kecses kerti pavilon található benne, melyet 1757-ben fejeztek be. Több mint 70 virágágyásban mintegy 4500 rózsa tölti be illatával és színével nyáron a kertet.













Ja, és igen: jogos lehet a kérdés, ha ez az új palota, akkor hol van/volt a régi (Residenzschloss Geyerswörth)? Hát kérem szépen, a Regnitz folyó partján, a régi városházához közel.
Residenzschloss Geyerswörth

Residenzschloss Geyerswörth


ELŐZMÉNY ITT és ITT, FOLYTATÁS HAMAROSAN! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

LINKEK/FORRÁSOK 
A Neue Residenz honlapja NÉMETül, ANGOLul: http://www.schloesser.bayern.de, A Neue Residenz honlapja NÉMETül, ANGOLul: http://www.residenz-bamberg.de/

Le Routard útikönyvek sorozat Allemagne kötete ISBN 978-2-01-912442-7
A palotában kapott információs anyagok


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!