2017. december 21., csütörtök

A világ legszebb adventi naptára - Forchheimer Weihnachtsmarkt




Forchheimer Weihnachtsmarkt
Forchheimi adventi vásár

Cím: 91301 Forchheim, Városháza tér és a Sattlertorstraßétól a Kaiserpfalzig
Nyitva tartás:
Advent első péntekétől december 23-ig naponta 12:00-20:00, 24-én 09:00-12:00-ig




Idén csak egy napunk jutott adventi vásárba menni, így ebbe az egy napba sűrítettünk bele amit csak tudtunk. Először Coburg városába látogattunk el, a „legromantikusabb adventi vásár”-ba. Majd a közeli Neustadt városába, ahol a Historische Weihnachtsmuseumot (Történelmi Karácsonyi Múzeum) néztük meg. Utolsó állomásunk pedig Nürnberg egyik elővárosa, Forchheim volt, ahol „a világ legszebb adventi naptár”-át csodálhatjuk meg.

Forchheim városa Németországban, azon belül Bajorországban található, Nürnbergtől kb. félórányira északra. A városka macskaköves utcái lenyűgöző barokk és favázas házakkal vannak teli. Ilyen épület a városháza (Rathaus) is, ami már magában is gyönyörű. Az előtte levő téren tartják a kis adventi vásárt minden évben. Ebben az apró karácsonyi vásárban nincs túl nagy tömeg, így ideális azoknak, akik forralt borra, sült gesztenyére és karácsonyi hangulatra vágynak, de nem bírják az ünnepi sokadalmat.



A városháza ablakai a világ legszebb adventi naptárának (Der schönste Adventskalender der Welt) ablakai. Minden redőnyön van egy szám, ami decemberben egy-egy napot képvisel. Az ablakokon ünnepi jelenetek láthatók. Az első ablakot december elsején nyitja ki Forchheim karácsonyi angyala 18:30-kor. Majd ugyanígy minden nap a többit. A 24-es, az utolsó ablak, a városháza nagyméretű dupla ajtaja.
De ez még nem minden, ugyanis a látogatók minden este ajándékokat nyerhetnek, melyek értéke legalább 250 €! A fődíj pedig 24-én egy autó!!! Ezen a napon a kapu nyitása 12:00 órakor történik.





Ilyen nappali fényben
Advent calender of Forchheim Christmas market © Tourist-Information Forchheim (Forrás)


Nyílj ki!

Nyílj már ki!


Minden délután 17:00 órától (24-én 11:00-tól) élőzene hallható a színpadról különböző regionális zenei csoportok előadásában. A különböző kulináris élvezeteknek nem csak a városháza előtti téren, de a Sattlertorstraßétől a Kaiserpfalzig hódolhatunk. A faházikókban karácsonyi ajándékok és díszek széles választékát kínálják az árusok.







Kókuszos

Nutellás-tojáslikőrös

A tradicionális „kellékek” tárházából az adventi naptár, a karácsonyfa, a körhinta mellett óriási forgó karácsonyi piramist (Drehpyramide) is láthatunk itt. Ez a Németországban népszerű karácsonyi dekoráció nálunk sem ismeretlen, bár nem elterjedt. „A karácsonyfa állításának szokása hazánkban csak a 19. század végén és a 20. század elején kezdett elterjedni. Elődje a karácsonyi piramis volt. Legegyszerűbb formája egy nagy virágcserépbe állított vagy fatönkhöz erősített deszkaszál, melyre keresztbe két-három vékony, felfelé rövidülő deszkadarabot szegeztek. A keresztbe szegezett deszkák végén gyertyát gyújtottak. A karácsonyi piramis állításának hagyománya hozzánk Németországból került át, de nem vált általános szokássá. A 18. század közepén kezdték Németország egyes helyein az egyszerű karácsonyi piramis dísztelen vázát karácsonyi gallyakkal ékesíteni.” (Kovács András: Ünnepeink az egyházi év tükrében)








Ezen kívül van még jászol is, sőt nem is egy, hanem egy egész túraútvonal (Forchheimer Krippenweg)! A karácsonyi szezon ezen másik látványossága az óvároson keresztül vezeti a látogatókat számos hagyományos frank jászol-jelenethez. Mivel már elég későre járt, mi csak a Szent Márton templomban (St.-Martin-Kirche) találhatót néztük meg. Itt sem időztünk túl sokáig, hiszen hamarosan kezdődött a karácsonyi hangverseny.







Forchheim is egy olyan hely, ahol érdemes lesz kicsit jobban körülnézni egy másik alkalommal.

ELŐZMÉNY ITT és ITT!


Adventi vásár:

🎄 Bécsben
🎄 Assisiben
🎄 Coburgban
🎄 Fürthben


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK/FORRÁSOK
Forchheimi adventi vásár honlapja: https://www.forchheim.de/node/860
 
Le Routard útikönyvek sorozat Allemagne kötete ISBN 978-2-01-912442-7


(A bejegyzéseben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Szép, hangulatos és jók a színes fények, meg az adventi naptár ház. :-)
    A félméteres sült kolbászt most nagyon el tudnám fogadni. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 😊 el is hiszem, nagyon finom volt 😋
      Nagyon szép az az épület magában is, de adventi naptárként meg aztán...
      Nagyon hangulatos kis vásár! Nagyon tetszett 😊

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!