2017. szeptember 9., szombat

A világ legnagyobb egybefüggő freskója - Würzburgi Érseki Palota




Würzburger Residenz
Würzburgi Érseki Palota

Cím: Residenzplatz 2, 97070 Würzburg
GPS: 49° 47′ 34″ N, 9° 56′ 19″ O
Telefonszám: +49 931 355170
Fax: +49 931 35517-25
e-mail: sgvwuerzburg@bsv.bayern.de

Honlap: http://www.residenz-wuerzburg.de/

Belépő: 7,50 €




UNESCO világörökség listánkat rövidítendő, ezúttal Würzburgba mentünk el.

Würzburg járási jogú város Alsó-Frankföldön. Bajorország nyugati határának közelében a Majna partján található.

A Würzburgi Érseki Palota egy hatalmas barokk épület, mely 1981 óta a Világörökség része 169-es azonosító számmal.


A palota előtt közvetlenül van egy óriási fizetős parkoló.


A belépőjegyek megvásárlását követően a csomagmegőrzőben kell hagyni a hátizsákokat, és táskákat. Csak kisméretű női kézitáskát lehet bevinni a palotába.
Odabent tilos fényképezni, bár ezt szinte mindenki figyelmen kívül hagyja, és ki szemérmesebben, ki magát kicsit sem zavartatva kattogtat. Az őrök között akad nagyon szigorú, és akad olyan is, aki átsétál a szomszédos terembe, hogy ne zavarjon.

A palota nagy részét be lehet járni egyénileg, de vannak termek (a császárterem és a tükörkabinet), ahova csak vezetővel lehet bemenni. Ez ingyenes, csak hozzá kell csapódni egy már összeállt csoporthoz. Kb. 20 percenként van vezetés, német nyelven. Angolul csak napi 3-4 alkalommal.


Építése 

A palota építését 1720-ban, Johann Philipp Franz von Schönborn érsek alatt kezdték, aki azonban négy év múlva meghalt és nem érte meg az építkezés befejezését. A megbízást az akkor 33 éves Balthasar Neumann kapta, aki az elhunyt érsek testvérének, Friedrich Carl von Schönborn érseknek az idejében a nyers építést befejezte. A belső kivitelezéssel, a freskókkal és a stukatúrákkal többek között Giovanni Battista Tiepolo (lépcsőház a világ legnagyobb egybefüggő freskójával, császárterem, udvari templom), Antonio Giuseppe Bossi és Johannes Zick (kerti terem) foglalkoztak.

Az építkezés egységes tervek szerint valósult meg – ami nagyon ritka egy ilyen nagy épületegyüttesnél. Ez a ma legfontosabb német barokk építőmesternek tartott Balthasar Neumann érdeme – ő volt az, aki az építőmesterek javaslatait egységbe foglalta.



A palota 

Alapjában véve egy téglalap alakú telken épült többudvaros épület, amelyből a város felőli oldalon egy díszudvarnak szakítottak helyet. A Würzburgi Érseki Palota kerti frontjának hossza 167 méter. Az 1894-ben készült Franconia-kúton Walther von der Vogelweide, Matthias Grünewald és Tilman Riemenschneider alakja látható.






Franconia-kút

Franconia-kút



A lépcsőház

A reprezentatív termek sorából kiemelkedik a lépcsőház, amely azonban nem központi fekvésű, hanem az előcsarnokból északi irányba nyúlik.

A bejárat és lépcső hatalmas terét a világ legnagyobb egybefüggő mennyezeti freskója íveli át, amelyet Giovanni Battista Tiepolo festett 1752-1753 között. A művész fő segítője fia, Giovanni Domenico Tiepolo volt. Ez a világ legnagyobb egybefüggő freskója! A freskó témája az uralom a világ, a(z akkor ismert) négy kontinens felett. A falak visszafogottan fehérek, így a mennyezeti freskó a lehető legjobban érvényesül.

Díszes terem a főbejárattal szemben

Díszes terem a főbejárattal szemben

Lépcsőház

A világ legnagyobb egybefüggő freskója

A világ legnagyobb egybefüggő freskója

A világ legnagyobb egybefüggő freskója

A világ legnagyobb egybefüggő freskója

A világ legnagyobb egybefüggő freskója

A világ legnagyobb egybefüggő freskója

A palota termei










A gyermek III. Ferdinánd körhintája

A császárterem és a tükörkabinet

További két jelentős helyiség a császárterem és a tükörkabinet (ezek csak vezetővel látogathatók), mindkettő egyedülálló a XVIII. században. A tükörkabinet díszítéséhez 2,5 kg aranyat használtak fel.
A császárterem – amely még Balthasar Neumann életében elkészült – feltehetőleg a leghűbb kifejezése Neumann díszítési koncepciójának. A zöld kabinet, a velencei szoba, a fehér szoba és az udvari templom mind a frank rokokó kiemelkedő alkotásai.

Fehér szalon

Császárterem

Tükörkabinet

Tükörkabinet

Tükörkabinet

Tükörkabinet

Tükörkabinet

Tükörkabinet

A második világháborúban legsúlyosabban az érseki székhely oldalszárnyai károsodtak. A lépcsőház felett ugyan hiányzott a fedél, de a Tiepolo-freskókat egy ideiglenes megoldással sikerült megmenteni. A végleges helyreállítás csak az 1980-as években következett be a tükörkabinet befejezésével.










Miután végigjártuk a palotát, megnéztük, hogy a pince-túrák mikor indulnak. Mivel hétvégén óránként indul, és mivel eddigre már nagyon éhesek voltunk, beültünk a Balthasar Neumannról elnevezett B. Neumann étterembe ebédelni.

B. Neumann étterem

Rhababersaft, High Heels - Weißwein, Zitronensaft, Kirschsirup

Rhababersaft, High Heels - Weißwein, Zitronensaft, Kirschsirup
Gratinierter Ziegenkäse auf Tomatenmarmelade an Salatbouquet dazu Steinofenbaguette

Gratinierter Ziegenkäse auf Tomatenmarmelade an Salatbouquet dazu Steinofenbaguette

Blaue Zipfel im Silvaner - Sud mit Wurzelgemüse, geriebenem Meerrettich und Bauernbrot

Winzer Flammkuchen mit Camembert und Weintrauben

Az udvari templom 

Ebéd után volt még időnk a pincelátogatás előtt, így megnéztük az udvari templomot is. (Ide érvényes a palotába váltott jegy, csak be kell mutatni.)

Miután Johann Philipp Franz von Schönborn érsek hagyta meggyőzni magát arról, hogy az udvari templom a székhely délnyugati sarkába kerüljön, a tervezés döntő szakaszba került. Neumannak az volt a legfőbb gondja, hogy megőrizze a palota egységes küllemét és figyelembe vegye a homlokzat felosztását ablakokkal és emeletekkel. Neumann úgy próbálta megoldani a feladatot, hogy a teret úgy tagolta oszlopokkal, hogy figyelembe vegye az ablakokban gazdag külső falak hosszát és magasságát.








Pincelátogatás 

A Franconia-kútnál van a gyülekező a pincelátogatásra. Ott kell kifizetni a belépőjegy árát is, ami fejenként 7,50 €. Ez az ár tartalmazza a kb. 45 perces pincelátogatást, és benne van egy pohár fehérbor is. A vezetés csak németül van.



















Egy ovális hordó belülről










A palota kertje

A pincelátogatás után még bementünk a palota kertjébe is. A kert bejáratát a tiroli Georg Oegg kovácsolt rácsai ékesítik. A kertet számos szobor, puttó, váza és ülőbútor díszíti, amelyeket Peter Wagner tervezett.

A kert bejárata

















A hazaindulás előtt visszamentünk megint a B. Neumann étterembe, és bepótoltuk, ami az ebédnél kimaradt: a desszertet. J

Heiße Schokolade mit Sahne, Käsekuchen

Warmer Schokoladenkuchen mit Himbeersorbet

Würzburgban még sok más látnivaló is lenne, de ebbe a napba ennyi fért bele. Majd egy másik alkalommal visszajövünk, és bepótoljuk a többit.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK

Würzburgi Érseki Palota MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/W%C3%BCrzburgi_%C3%A9rseki_palota
Würzburgi Érseki Palota NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/W%C3%BCrzburger_Residenz
Würzburgi Érseki Palota hivatalos honlapja NÉMETül, ANGOLul: http://www.residenz-wuerzburg.de/

Le Routard Allemagne kötete ISBN978-2-01-912442-7


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette. Néhány kép pedig a kastélyban kapható képeslapokról készült fotó.)



5 megjegyzés:

  1. Mi bent nem voltunk, de amúgy Würzburg nagyon tetszett.
    Tönyleg ez nagyobb lenne a annäl, ami a Sixtusi käpolnäbanvan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Flögi!
      Köszi a felvetést, utánanéztem, és a Sixtus kápolnáé 540 nm, ez pedig kb. 580 nm! Tehát igen, ez nagyobb!!! :-)
      (A wikipedia a forrásom, ott mindkettőnél le van írva, hogy hány nm.)

      Törlés
  2. Hihetetlen micsoda pompa! A kert és a pince nagyon tetszik. A Flammkuchen-be és a salátába besegítettem volna. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden nagyon finom volt! Az a kolbászos dolog kinézetre nekem sem jött be, de mikor elkezdtem enni, alig bírtam abbahagyni, pedig megegyeztünk, hogy felezünk mindent ;-)
      Belül is nagyon szép ám, csak sajnos nem lehet fényképezni! :-( Így alig van képünk a belsejéről sajnos.

      Törlés
    2. Nem engedik lefotózni a kolbászt belülről? Még ilyet. :D
      Viccet félretéve, nagyon szépen köszönöm a leírást, 80 km-re lakunk Würzburgtól, az unokahugom nyaralását meg is toldjuk egy kis palotalátogatással. További szép nyarat!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!