2017. október 13., péntek

"A kis Szent Péter-bazilika" - Szent Erzsébet templom, Nürnberg




Sankt Elisabeth - "Der kleine Petersdom"

Szent Erzsébet templom - "A kis Szent Péter-bazilika"

Cím: Jakobsplatz 7, 90402 Nürnberg
GPS: 49°26′58.52″N 11°04′09.57″E
Tel.: +49 911 9401280
Fax: +49 911 9401289
Honlap: www.innenstadtkirche.de




Nürnbergben a Jakobsplatzon két templom, a protestáns, gótikus stílusú Szent Jakab, és a hatalmas, neo-klasszicista, Szent Erzsébet katolikus templom található. Egy időben mindkettő a katolikus Teuton Lovagrendhez tartozott.


Szent Erzsébet 


A templom védőszentje a magyar Szent Erzsébet, aki tettei révén a gondoskodás szimbólumává vált.
Erzsébet 1207-ben született (valószínűleg) Sárospatakon, II. András magyar király, és a felesége Merániai Gertrúd leányaként. Tizenhárom éves korában férjhez ment a nála hét évvel idősebb IV. Lajos türingiai tartománygrófhoz (Landgrafen Ludwig IV von Thüringen). Erzsébet korán elkezdte a vezeklő életmódot: gyakran böjtölt, ostorozta magát, vezeklőövet is hordott. Éjjelente gyakran virrasztott. Első gyermekének születése után menedékhelyet alapított árva gyerekek részére, szegényeket segített. Második gyermeke születése után hálából 28 ágyas kórházat alapított, ahol maga is segített a betegápolásban.

1225-ben Lajos vazallusként II. Frigyes oldalán hadba indult, Erzsébet vette át a tartomány kormányzását. Az éhínségek, járványok okozta sebeket orvosolni igyekezett, kinyittatta Wartburg éléstárait, a szegényeket élelmezte. Maga is mértéktartóan élt. A családtagok aggódva nézték Erzsébet „pazarlását”, Lajos azonban visszatértekor mindent jóváhagyott.

Miután férje, Lajos a keresztes háborúban 1227. szeptember 11-én elhunyt, Lajos öccsei, Raspe Henrik és Konrád igen keményen bántak Erzsébettel. A 20 éves özvegyet megfosztották a vagyona kezelésének jogától és férje birtokainak jövedelmétől.
A kialakult helyzet miatt Erzsébet elhagyta Wartburgot újszülöttjével, majd másnap két másik gyermekét is elhozatta.

Bár javasolták neki, és kérője is volt, Erzsébet nem akart újabb házasságot kötni. Assisi Szent Ferenc harmadrendjének tagja lett. Halála után sírja mellett számos csodás esemény történt. IX. Gergely pápa avatta szentté a perugiai domonkos kolostorban 1235-ben.

A templom 

Korábban, egy másik helyen, a Heilig-Geist-Spital-ban (Szentlélek Kórház) volt egy Szent Erzsébet kápolna. A nürnbergi szabad császári város kápolnáját 1235-ben a magyar Szent Erzsébetnek szentelték. A reformáció után ez volt az egyetlen római katolikus templom a protestáns városban. Ezt a kápolnát többször felújították, majd amikor felfedezték tetőszerkezetének rossz állapotát, a lebontása mellett döntöttek.

Franz Ignaz Michael Neumann -annak a Balthasar Neumann-nak a fia, aki a Würzburgi Érseki Palota építésze volt-, dolgozta ki az új épület terveit.

A régi kápolna 1784-es bontását követően, 1785. május 19-én letették az alapkövet a mostani templom helyén. Neumann 1789. szeptember 29-én meghalt, ekkor Peter Anton von Verschaffelt vette át a munkát. A költségek jelentős túllépése 1789-ben Verschaffelt lemondását eredményezte. Végül 1802-ben befejezték a burkolást, és 1803-ban a kupolát arany kereszttel koronázták.

Az épület többször „tulajdonost” és nevet váltott.

1806-ban az egyház szekularizálódott. 1885-ben a bambergi római katolikus egyház megvásárolta a templomot, és további munkálatokat végeztek rajta az eredeti tervek eléréséhez. Végül 1903-ban készült el.

A jelenlegi klasszicista stílusú épületet 1905. június 26.-án szentelték fel.

A Szent Erzsébet templom sziluettje nagyon hasonlít a római Szent Péter-bazilikáéhoz. Természetesen sokkal kisebb és nem annyira gazdagon díszített, de a látogatókat lenyűgözi belső tere, mennyezete.


A 40 korinthoszi oszlop, melyeket márvány borít, szimbolizálja Izrael népének 40 éves sivatagi vándorlását, illetve Jézus 40 napos böjtölését a sivatagban.

A kupola alatt 16 márvány korinthoszi oszlop látható, négy részre osztva. A fülkékben a 12 apostol szobra látható négyszer hármas csoportokban.







A templom közepén található a márvány oltár.




A történelmi Bittner-orgonát nemrégiben újították fel.



 


Ebben a templomban a szinte minden esetben álló Szent Erzsébet alak helyett éppen ülő helyzetben látható. Cipót nyújt oda egy kisgyermeknek, miközben az a térdére támaszkodik.



A Hitetlen Tamás oltár egy nürnbergi szobrászművész, Luis Rauschhuber munkája.


Az altemplomba is le lehet menni.




A második világháború alatt a templom súlyosan megrongálódott, de 1947 és 1950 között helyreállították, majd 1975-1976-ban restaurálták.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK 

Szent Erzsébet templom ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/St._Elizabeth,_Nuremberg
Szent Erzsébet templom NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/St._Elisabeth_(N%C3%BCrnberg)


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!