2017. augusztus 25., péntek

Château de Montbard - Parc Buffon




Château de Montbard - Parc Buffon
Montbardi vár - Buffon park
 

Cím: 25 Rue Léonie Delautel, 21500 Montbard, Franciaország
Telefonszám: +33 3 80 92 50 42

Nyitva tartás:
H-K: zárva, Sze-V: 10:00-12:00 és 14:00-18:00

 

Château de Montbard - Parc Buffon
Forrás


Délelőtt Noyers-sur-Serein, kora délután pedig a fontenayi ciszterci apátság volt a program. Mire ezekkel végeztünk, rendesen megéheztünk. Csak arra nem gondoltunk, hogy kora délután nehéz lesz olyan helyet találni, ahol még ilyenkor is ebédelhetünk. Annyiból szerencsénk volt, hogy találtunk egy helyet, és nem is kellett sokat járni utána. Ez pedig a Hôtel Le Marmagne étterme volt.

Az ételek nem voltak rosszak, de mindenhez sült krumpli volt a köret. A baj ezzel csak az, hogy egy csomó mindenhez sokkal jobban illett volna krumplipüré, vagy rizs.

Menu Bourguignon - Jambon persillé

Menu Marmagnou - Foie Gras "Le Marmagne"

Menu Bourguignon - Boeuf Bourguignon

Menu Marmagnou - Magret de Canard aux baies de cassis

Menu Bourguignon - Créme Brulée au Pain d'Épices

Menu Marmagnou - Truffée au Chocolat, Créme Anglaise

Fagyi a napi ajánlatból választva
 

Még az apátság felé menet figyeltünk fel a vár tornyaira, melyek egy dombtetőn magasodnak. Mivel gyerek volt még az idő, úgy döntöttünk, hogy megállunk itt is, és megnézzük ezt is.

 
Montbard 

Montbard egy városka Burgundiában, alig több mint 5000 lakossal. Itt született két fontos természettudós, Georges-Louis Leclerc, Buffon grófja (1707-1788) és Louis Jean-Marie Daubenton (1716-1800).
 
Louis Jean-Marie Daubenton (1716-1800)
 

 
Georges-Louis Leclerc, Buffon grófja

Georges-Louis Leclerc de Buffon dúsgazdag nemesi családban született, és egy vasgyár tulajdonosaként maga is sikeres üzletember volt. Egész életét a természettudománynak és a köz szolgálatának szentelte. Kingston herceggel beutazta Franciaországot, Itáliát és Angliát, majd visszatérve 26 évesen a párizsi akadémia tagja lett. 1739-ben kinevezték a Királyi Gyógynövénykert (Jardin royal des plantes medicinales) igazgatójává.

Többek -a már említett szintén montbardi születésű Louis-Jean-Marie Daubenton és Bernard Germain de Lacépède- társaságában részt vett egy 44 kötetes, összefoglaló természetrajz összeállításában. XV. Lajos francia király grófi méltóságra emelte.

Nem minden részletében alapos, de prózájának szépsége miatt fölülmúlhatatlan hatalmas munkája: Histoire naturelle générale et particuliére a Föld keletkezésére vonatkozó elmélet mellett az ember, a négylábú állatok, a madarak és az ásványok természetrajzát tartalmazza. Tőle származik „A stílus maga az ember” szállóige. Úgy vélte, hogy a stílus a személyiség közvetlen megnyilvánulása: nem díszítő kellék, hanem a gondolat tükre. Híres mondása 1753-ben, akadémiai székfoglalójában hangzott el.

Egyéb tevékenységek is érdekelték. Stephen Hales és Isaac Newton írásaiból fordított, és a világítótornyokhoz feltalált egy speciális lencsét.
 
Georges-Louis Leclerc, Buffon grófja (1707-1788)
Forrás
 

 
Château de Montbard 

A várat először a X. században említik. A feudális korszakban épült fa kastély egy sziklás hegyre épült, mely stratégiai megfigyelőhely volt a párizsi, dijoni és semur-en-auxois-i völgyek metszéspontján. A város fejlődésnek indult.

Az első grófja I. Bernard Montbard (1040-1103) volt. Annak az André de Montbardnak az apja volt, aki a Templomos rend 9 alapítója közé tartozott, és a rend ötödik mestere volt. Szintén az ő gyermeke Montbardi Szent Alèthe, Clairvaux-i Szent Bernard anyja. 

1189-ben III. Hugues burgundi herceg az époissesi kastélyt elcserélte a montbardi urakkal a montbardi kastélyra.

A XIII. században a burgundi hercegek a várat igazi erőddé alakították át. Fallal vették körül, és erős tornyokat építettek hozzá, amelyek közül mára csak az Aubespin és a Saint-Louis maradt meg. A montbardi kastély kápolnája Saint-Louis nevét viseli.

Château de Montbard - Parc Buffon
Saint-Louis torony és L'Aubespin torony
Forrás





A XV. században a vár a burgundi Valois hercegek gyakori tartózkodásának helye volt.

1477-től, Charles le Téméraire herceg eltűnése után gyakran cserélt gazdát.

1682-ben XIV. Lajos király úgy döntött, hogy a kastélyt személyes céljaira használja.

A XVIII. századi iratok szerint a vár elhagyatott és részben romos.

1718-ban Georges-Louis Leclerc de Buffon atyja, Benjamin-François Leclerc, aki a kastély és környékének tulajdonosa volt, újranősült. Buffon, aki örökségét féltette, beperelte az apját. Megragadta a lehetőséget, és megkérte a királyt, hogy ő irányíthassa a kastélyt. Az engedélyt 1733-ban kapta meg.

 
L'Aubespin és Saint-Louis tornyok

Ezt a két tornyot láttuk már messziről. Történetük a XIV. századra nyúlik vissza, csakúgy, mint a Saint-Urse templom és a sáncok, mind az ősi középkori erőd ma is látható maradványai. A 40 méter magas Aubespin torony négy íves szobával és egy felső terasszal rendelkezik, ahonnan csodás a panoráma Montbardra és a Brenne-völgyre, amelyet a Burgundiai-csatorna (Canal de Bourgogne) szel át. Buffon ehhez nem nyúlt. A Saint-Louis tornyot azonban a XVIII. században újjáépítette, és elsőször nyaranta itt végzett tanulmányokat, később itt rendezte be laboratóriumát és könyvtárát. Több ezer órát töltött itt.

Saint-Louis torony

Saint-Louis torony

Saint-Louis torony

Saint-Louis torony

Saint-Louis torony

Saint-Louis torony

Saint-Louis torony és L'Aubespin torony

L'Aubespin torony

L'Aubespin torony

L'Aubespin torony



 
 
 
Parc Buffon

Buffon 1733 és 1742 között építette a parkot, melynek történelme szorosan kapcsolódik a korábban ezen a helyen lévő burgundi grófi kastélyéhoz. A park ma is szép hely, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre. 1947-ben nemzeti emlékké nyilvánították.
 

Louis Jean-Marie Daubenton (1716-1800)


Ennek a műhelynek a küszöbén térdelt le Jean-Jacques Rousseau 1957-ben Buffon 250. születésnapján.

Ennek a műhelynek a küszöbén térdelt le Jean-Jacques Rousseau 1957-ben Buffon 250. születésnapján.
 
 
 
 
 
L'église Sainte-Urse

A Sainte-Urse templom szintén a parkban található. Buffon a templomhoz tartozó kápolna kriptájában van eltemetve.

L'église Sainte-Urse

L'église Sainte-Urse
 

 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha szeretnél velem utazni máskor is, akkor csatlakozz a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalához, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat! 
 


LINKEK/FORRÁSOK:


Hôtel Le Marmagne FRANCIAul: https://le-marmagne.jimdo.com/
Château de Montbard FRANCIAul: https://fr.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_de_Montbard
Montbard FRANCIAul: https://fr.wikipedia.org/wiki/Montbard
Buffon Múzeum FRANCIAul: http://www.ot-montbard.fr/buffon-museum/
Georges-Louis Leclerc de Buffon MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Georges-Louis_Leclerc_de_Buffon

Guide du Routard Bourgogne, Edition 2017, ISBN-13: 978-2013302159
 

 
(A bejegyzésben látható képeket Laurent készítette.)
 
 

 

4 megjegyzés:

  1. Ha valaki azt kérdezné mivel foglalkoznék szívesen a következő életemben, akkor nagy valószínűséggel azt mondanám, hogy a dél-európai várakat, kastélyokat szeretném feltérképezni, katalógizálni, történeteiket egy csokorba gyűjteni, kapcsolódásaikat megvilágítani. Remélem sikerül újra születnem. :-)

    „A stílus maga az ember” - nem tudtam kitől származik ez a mondás, köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban érdekes ilyen kapcsolatokra bukkanni. Illetve azt gondolom én néha legalábbis, hogy á, ez a rom, semmi érdekes, aztán kutakodom kicsit, és mindig hozzájön valami plusz, amitől átértékelődik. :-)

      Törlés
    2. Bizony, és ha még picit több is egy romnál... Mennyit tanul így az ember lánya? :-)

      Törlés
    3. Mindig ezt mondom... sokkal többet tanulok utazások alkalmával, mint anno az iskolában. És utazni sokkal érdekesebb is ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!