2016. szeptember 4., vasárnap

Castello di Miramare - Trieste

Miramare kastély - Trieszt




A délelőttöt és a kora délutánt Trieszt belvárosában töltöttük. Délutánra a közelben lévő Miramare kastély megtekintése volt betervezve. A városközpontból a Miramare kastélyhoz a Viale Miramare-n juthatunk el, mely csaknem 10 kilométeren át közvetlenül a tengerparton, a bárokkal tarkított stand mellett halad. Kb. negyed óra alatt a kastélyhoz érhetünk.

Mivel a hónap első vasárnapja volt, és Olaszországban a "Domenica al museo" akció keretében több mint 450 olasz állami múzeum, nemzeti galéria, régészeti park, templom, vár, római színház, villa és kolostor tekinthető meg ingyen. A Miramare kastély is közéjük tartozik, így a belépés ingyenes volt, csak egy regisztrációs jegyet kaptunk.

A Miramare kastély (Castello di Miramare) egy XIX. századi romantikus palota díszkerttel. Habsburg Miksa osztrák főherceg 1854-ben költözött Triesztbe, mivel az osztrák flotta ellentengernagya lett. Nemsokára tervbe veszi egy kastély építtetését a Grignano-öböl szikláira. A kastélyt Miksa főherceg és felesége, Sarolta belga királyi hercegnő részére 1856 és 1860 között építették meg Carl Junker tervei alapján isztriai fehér márványból a főherceg megrendelésére.
 


Castello di Miramare

Miksa főherceg (*1832. 07. 06., †1867. 06. 17.) és Sarolta életük boldog periódusát töltötték a tengerparton, ahol elválaszthatták magánéletüket az udvari kötelességektől. 
 



A kastélyban annak idején Erzsébet császárné és királyné (Sissi) is sokszor megfordult.

Miksa 1863 októberében ebben a kastélyban fogadta a mexikói küldöttséget, amely felkérte őt országuk császárává. 1864 áprilisában elhajózott, hogy a felkínált trónt elfoglalja Mexikóban. Ekkor látta utoljára szeretett kastélyát, ugyanis a köztársaságpártiak győzelme után 1867. június 17-én, Santiago de Querétaroban kivégezték.

A Miramare kastély az egyetlen hely, amely Miksa főhercegnek állít emléket.

A kastély 1920-ban, a Monarchia földarabolásakor az Olasz Királysághoz került.

1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne.


A kastélyban minden szoba az eredeti, XIX. század közepéből származó bútorokkal, tárgyakkal, díszekkel van berendezve (kivéve az információs szobát és a XX. századi lakosztályt).

A földszinten Miksa és Sarolta lakosztályai láthatóak. Miksa és Sarolta 1860 karácsonyától 1864 áprilisáig lakott a kastély földszintjén. (Az emeleti rész berendezése Miksa halála után készült el, az ő pontos utasításai alapján. Ezek berendezése a mai napig változatlan.) Miksa -aki 1854-től az osztrák haditengerészet főparancsnoka volt- szobáinak ablakából láthatta a tengert. Hálószobáját és dolgozószobáját is egy-egy általa már használt hajókabinról mintázták; alacsony a belmagasságuk és fával borítottak a falai.
 
Hálószoba

Fürdőszoba

Novara szobában a kárpitokat az eredeti ananász, horgony és korona mintákkal felújították.

Novara szoba

Novara szoba

Könyvtárban láthatjuk Miksa és Sarolta könyveit, valamint Homérosz, Dante, Shakespeare és Goethe szobrait. Az itt látható asztalnál dolgozott Miksa főherceg.
 
Könyvtár


Ennél az asztalnál dolgozott Miksa főherceg.





Az ebédlő Sarolta privát lakosztályának első terme. Itt is ananász, horgony és korona motívumokat láthatunk. Az angol-holland bútorok a XVII. századból valók.


A következő két szobában Sarolta zongorázott, illetve festett.



A hálószobában lévő ágyat hagyományosan Milánó városától kapta a pár házasságkötésük alkalmából ajándékba. A mellette lévő két díszítő panel titkos ajtókat rejt: az egyik egy kis szobába, a másik a kápolnába vezet.

Hálószoba

Az ágyat Milánó városától kapta a pár házasságkötésük alkalmából ajándékba.

Az ágy mellett lévő két díszítő panel titkos ajtókat rejt.


Sarolta öltözőszobájának falán lévő jeruzsálemi utcarészletet ő maga festette.

Öltözőszoba

A szobalányok egykori szobáiban a kastély és a park terveit állították ki. Miksa személyesen részt vett a tervek rajzolásában, maga választotta ki a tervezőket és az építőket.



A kápolna festményeire 1860-ban adott megbízást Miksa; a 12 apostol a hátsó falon, a mennyezeti panelek és az oltár alatt az Utolsó vacsora jelenete. A vörös függönyök a mexikói sassal és koronával az „Equidad en la Justicia”mottó fölött szintén az ő megrendelésére készült, miután felkérték őt, hogy legyen Mexikó császára.

Kápolna


A főhercegi pár lakosztályának utolsó terme a Szélrózsa-terem, mely nevét a mennyezetre helyezett szélrózsáról kapta, amely Miksa tenger iránti szenvedélyét szimbolizálja. A mennyezet egyik nyolcszögében egy mutató összeköttetésben volt a tetőn lévő széljelzővel, így a szobában mindig lehetett tudni a szélirányt. Ezt a termet nyaranta étkezőként használták.

Szélirány-jelző

Szélirány-jelző


Az emeletre vezető díszlépcső korlátján Miksa illetve Sarolta családjának címerei kerültek elhelyezésre. A falakon fegyvergyűjteményt láthatunk.


 




Az emeleten található helyiségek egy részét eredetileg Miksa legközelebbi munkatársainak szánták. 1930-tól itt lakott Amedeo Duca d’Aosta (Aosta herceg) és Anna hercegnő. A hercegnek -aki ekkor lett a 21. tüzérezred parancsnoka- sem hozott szerencsét a kastély, nem sokkal később, 1941-ben Etiópiában brit fogságba esett és 1942-ben egy afrikai fogolytáborban, maláriában meghalt. Aosta hercegének lakosztálya 1930-as évekbeli racionalista bútorzattal van berendezve.

Amedeo Duca d’Aosta 7 évet töltött a Miramare kastélyban.



Az emelet további, a vendégeknek szánt részeit vörös falikárpittal, gazdag faburkolattal rendezték be, neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyek jellemzik. Itt található a Hercegek szalonja családi portrékkal.


Hercegek szalonja

Az Uralkodók termében Miksával kortárs 16 uralkodó képeit láthatjuk. A szobában látható kis kerek asztal IX. Pius pápa nászajándéka volt, és Miksa ezen írta alá, hogy elfogadja Mexikó trónját.

Uralkodók terme


A kis kerek asztal IX. Pius pápa nászajándéka volt.
Miksa ezen írta alá, hogy elfogadja Mexikó trónját.

A Fogadócsarnok vörös fali kárpitján Miksa monogramját és korona mintát láthatunk.

Fogadócsarnok




A társalgót Daidalosz és Ikarosz szalonjának is nevezik a benne látható márvány szobor után.

Daidalosz és Ikarosz szalonja



A Címerek termében 52 darab, a birodalomhoz tartozó terület címerét láthatjuk.

Címerek terme
 
A kor divatjának megfelelően a társalgót japán és kínai stílusú Keleti Szalon követi. Ezek a szalonok voltak fenntartva a dohányzók részére.

Keleti szalon

A Történelmi teremben a Grignanohoz kapcsolódó fontos történelmi eseményekkel ismerkedhetünk meg.

Történelmi terem

Történelmi terem

A Trónterem falain a legfontosabb Habsburg uralkodók képeit láthatjuk. Mivel később készült el, Miksa a trónon sohasem ül, és a befejezett termet sem láthatta már. A tróntermet a 2000-es évek elején állították helyre, korábbi pompájában.

Trónterem

A trón, melyen Miksa sohasem ült.





A Sirályok terme mennyezetének kazettáiban repülő sirályokat láthatunk. Ezt a termet telente használták étkezőként.

Sirályok terme



A szikla csúcsára épült kastély szinte minden szobájából gyönyörű a kilátás a Grignano-öbölre és az Adriai-tengerre.




Az palotát olasz stílusú kert veszi körül, melyet maga Miksa tervezett. A kopár kőszirtet, amelyre a kert épült, számos trópusi növénnyel telepítették be, melyek között egészen ritka fajokat is láthatunk. A kertben két tavacskát, a kastély melléképületeit („Castelletto”), bronz Miksa-szobrot és kis kápolnát találunk. A kápolnában található az a kereszt, mely a „Novara” zászlóshajó maradványaiból készült. Miksa ezen a hajón indult útnak, hogy Mexikó császára legyen. A parkban a szobrok az ösvények mellett elszórtan lelhetők fel.








 
A kastély a kertből, illetve a tengerpartról









Ahhoz még korán volt, hogy vacsorázzunk, így csak egy fagyit ettünk.

Hazafelé útközben Padova közelében álltunk meg enni. A Griglieria Al Tizzone Ardente nevű étterembe mentünk, Noventa Padovana-ban (via Risorgimento, 19.). Jókat ettünk, jó zárása volt ez ennek a hosszú hétvégének.

Egy kis csipegetnivaló
 
Tartare di manzo

Pollo "ardente"



Museo Storico e il Parco del Castello di Miramare
Cím: Viale Miramare, 34151 Trieste
GPS: 45° 42′ 8.97034″, 13° 42′ 43.58412″
Tel.: +39 040 224143
Fax: +39 040 224220
E-mailmu-mira@beniculturali.it
Honlaphttps://www.castello-miramare.it/

 
 Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


  
LINKEK:

A Miramare-kastély OLASZul, ANGOLul, FRANCIÁul, NÉMETül: https://www.castello-miramare.it/
A Miramare-kastély MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Miramare-kast%C3%A9ly
Griglieria Al Tizzone Ardente étterem OLASZul: https://www.altizzoneardente.com/

Panoráma útikönyvek sorozat, Itália kötet

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!