2017. március 3., péntek

10 film, mely utazásra csábít


Sok dolog indíthat bennünket arra, hogy kimozduljunk megszokott környezetünkből, komfortzónánkból. A sorozat első részében 10 dalról írtam, melyeknek hatására útnak indultunk. Ezúttal 10 filmet hoztam. Ugyanúgy ismeretleneket és ismerősöket faggattam, hogy mely filmek voltak azok, amelyeknek helyszínei annyira megfogták őket, hogy úgy érezték: nekem ezt a mesebeli tájat látnom kell!

 

1. A part (The Beach)



Péter azóta vágyott Thaiföldre, mióta látta A part (The Beach) című filmet, mely 2000-ben jelent meg. Péter akkoriban még nem sokat tudott a hátizsákos turizmusról; számára annyi volt a hátizsákos program, hogy a barátaival minden évben eltöltöttek egy hetet a Sziget Fesztiválon (leánykori nevén: a Diákszigeten). A filmben rabul ejtette a látvány, a gyönyörű helyszín és a parádés színvilág mind hozzájárultak ahhoz, hogy elhatározza, hogy neki ezt a helyet fel kell keresnie.

Maya Bay - Thaiföld


2. Gladiátor (Gladiator)



Martina a Gladiátor (Gladiator) című film után gondolta úgy, hogy a Colosseumot látnia kell. Akárhányszor látta a filmet, teljesen elvarázsolta a helyszín, a történelem… minden! A film 2000-ben jelent meg, és Martinának több mint 15 év várakozás után, tavaly végre sikerült eljutnia Rómába, ahol a Colosseum megtette a kívánt hatást. Az ókori Róma hatalmas amfiteátruma lenyűgözte; csak ámultak és bámultak a nagyságán. 

Colosseum - Róma, Olaszország

3. Harmadik típusú találkozások (Close Encounters of the Third Kind)



Tamás még kamasz korában látta a Harmadik típusú találkozásokat, azóta vonzotta a Devils Tower. Ugyan nem ez az egyetlen film/könyv/dal, ami felkeltette az érdeklődését a világ valamely pontja iránt, de ez volt az, amelyik egy konkrét helyhez vonzotta és be is teljesült. Tamás soha nem tudta megmagyarázni, hogy mi vonzza a Devils Towerhez, mint ahogy a film szereplői sem tudták. Egyszerűen egy belső késztetés volt benne, hogy valamiért el kell jutnia oda. Közel 30 év után, tavaly sikerült, és valóban érzett valami különlegeset a helyben; erős hatással volt rá. Nem először érzett ilyesmit, valószínűleg itt is erős energiák működnek, csakúgy, mint a Himalájában, vagy a Machu Picchunál. 

Devils Tower - Wyoming, USA

4. Istenek ivadékai (Chariots of the Gods vagy Mysteries of the Gods)



Világlátta az egyik legelső, igazi „utazni akarok” löketet egész kiskorában, olyan 6-7 évesen kapta Erich von Däniken az Istenek ivadékai és a Jövő emlékei című filmjeitől. Ezek a filmek megvoltak neki videokazettán és rengetegszer látta őket. Mindkét film tele van jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb helyekkel, melyek felkerültek Világlátta bakancslistájára. Ezek közül jó párat már fel is keresett, és még többet még nem. De ami késik, nem múlik!

A Dečani kolostor - Koszovó, Szerbia
Mivel a templomban tilos fényképezni, a jobboldali kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/247979523206904133/

5. Ízek, imák, szerelmek (Eat Pray Love)



Bali évek óta szerepelt Judit bakancslistáján. Érdekelte a természet sokszínű bujasága, az emberek, a szokások, a szertartások, a kézművesség és a hitvilág. Lenyűgözte a balinéz építészet; a villák, hotelek belső terei, kertjei, lakberendezése is. Az utolsó lökést viszont az Ízek, imák, szerelmek című film adta neki. Át akarta élni a filmben látott Bali hangulatát... Kiélvezni egy olyan balinéz villát, a piac forgatagát, megismerni az embereket, köztük lenni, barátkozni, belelátni a hétköznapjaikba... felfedezni mindazt, amit ismeretlenül már csodált Baliban. Ennek a filmnek hála, Judit bakancslistájáról Bali felkerült a kipipálva listára.

Bali, Indonézia

6. Napsütötte Toszkána (Under the Tuscan Sun)



Fanni a Napsütötte Toszkána című film miatt szeretett volna eljutni az Amalfi partra (Costiera Amalfitana). A filmben a főszereplő ugyanis járt a hegyoldalra épült Positanoban is. Ez számára szerelem volt első látásra. :) Fanninak tavaly volt szerencséje eljutni dél-Olaszországba, és végigjárni az „Istenek útját” (Sentiero degli Dei). Az „Istenek ösvényeként” is ismert túraútvonal az Amalfi parton Olaszország egyik leggyönyörűbb tengerparti részének számít, és szerepel a UNESCO Világörökség listán.

Amalfi part, Olaszország

7. Samsara



Van az úgy, hogy nem is feltétlenül kell a teljes filmet látni, elég az előzetese is. Sőt annak is az első pár másodperce. Így volt ezzel Eszti, aki szerint ezzel a filmmel, illetve filmelőzetessel nem nehéz kedvet kapni egy utazáshoz. Neki az előzetes első pár másodperce elég volt ahhoz, hogy elhatározza: Burmát látni kell!

Burma

8. Serengeti darf nicht sterben (A Serengeti nem halhat meg)



Flögi 6-7 éves gyerek volt, amikor a '80-as évek elején mentek David Attenborough filmjei. Nagyon szerette ezeket. Amikor egy rész a tanzániai Ngorongoro kráterről szólt, az annyira lenyűgözte Flögit, hogy ez a név örökre megmaradt a fejében. Később, ha valamikor is arról beszéltek, hogy valaha is összejöhetne egy afrikai utazás, kizárólag ez a terület jöhetett szóba. Később régi magyar vadászok könyveit is olvasta, melyekben szintén írtak erről a helyről. Flögi aztán Németországba került, ahol többször látta a tévében Bernhard Grzimek Serengeti darf nicht sterben (A Serengeti nem halhat meg) című filmjét, melyet szintén a Ngorongoro kráter környékén forgattak az ’50-es években. Ez egy csodálatos film, és ennek a filmnek köszönhetően lett a Ngorongoro kráter természetvédelmi terület. A film 1960-ban Oscar díjat kapott. Ez csak rátett egy lapáttal arra, hogy ha Afrika, akkor más hely nem is lehet.

Ngorongoro kráter, Tanzánia
  

9. Út a vadonba (Into the wild)



Az Út a vadonba című film megtörtént eseményt dolgoz fel. Krisztián szerint hatalmas inspiráció a modern világból való kiszakadásra és útra kelésre. Csakúgy, mint a Vadon (Wild) című film is. Mindkettő nagy kedvence Krisztiánnak, akire amolyan ébresztőnek hatott mindkét film. Egyszerűen utazásra ösztönözték. Ezeket a filmeket azért szereti, mert egy kicsit kizökkentik az átlagembert a komfortzónájából. Erősen megfogják mindkét vállunkat és felráznak. Ráébresztenek arra, hogy sokszor jelentéktelen dolgokból csinálunk világméretű problémát. Erősen sugallják, hogy a birtoklási vágyunk, a luxus tárgyak iránti rajongásunk, az egymással való versengésünk teljesen megvakít bennünket, s az élet valódiságát észre sem vesszük. Illetve egyszerűen csak felszólítanak, hogy induljunk meg és keressünk valódi értékeket; utazz, láss, gyűjts élményeket! 

A Nílus mentén, Egyiptom

10. Vicky Cristina Barcelona



Gabriella nagy álma volt Barcelonát látni, és ez részben a Vicky Cristina Barcelona című film hatása. Ez a film 2008-ban jelent meg, és (Avilés és Oviedó mellett) természetesen Barcelonában forgatták. Mikor Gabriellának sikerült Barcelonába eljutnia, ott volt, és sétálgatott egy kicsit egyedül, meghallgatta közben a filmben szereplő dalt. Így még jobban fel tudta idézni az emlékeket. De Gabriella szerint Barcelona élőben sokkal jobb. :-)

Kilátás a Sagrada Família egyik tornyából - Barcelona, Spanyolország

Sikerült ezzel a kis válogatással benneteket is utazásra csábítani? :-) 



A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalomban szereplő összes kép a bejegyzésben szereplő személyek tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.



Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat! 


3 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!