2017. február 15., szerda

10 dal, mely utazásra csábít


 

Sok dolog indíthat bennünket arra, hogy kimozduljunk megszokott környezetünkből, komfortzónánkból. Filmekben látott tájak, új ízek, izgalmas könyvek, barátaink, rokonaink fényképei. És ott vannak a zenék, melyek egészen különös módon hatnak ránk! Egyszer csak azt vesszük észre, hogy dudorászunk. Nem tudjuk, miért pont ezt a dalt, miért pont most, de ha egyszer bekattant, akkor állandóan ez jár az eszünkben, és csak dudorásszuk tovább.

Ismeretleneket és ismerősöket faggattam arról, hogy melyek voltak azok a dalok, melyeknek annyira a hatása alá kerültek, hogy úgy érezték: nekem ezt a mesebeli tájat látnom kell!

 

1. Alphaville - Big in Japan


https://www.youtube.com/watch?v=1iwPZtutMlM

 
Ezzel a dallal debütált a német Alphaville együttes 1984-ben. Később a Guano Apes is feldolgozta ezt a számot. Tamás a mai napig szereti mindkét verziót, és ezek a dalok ösztönözték arra, hogy Japánba utazzon. Japán kiruccanásának természetesen minden percét imádta!


 

2. Duke Dumot - I Got U



 
Bettynek korábban esze ágában sem volt Thaiföldre utazni, a Karib térségbe és Braziliába sokkal jobban vágyott. Azonban jött ez a szám, aminek sokszor látta a klipjét is, és egyre jobban megtetszett neki Thaiföld. Aztán elkezdett informálódni, és a vége az lett, hogy ott töltötték nászútjukat.


 

3. Goombay Dance Band - Marrakesh



 
Egy újabb német könnyűzenei együttes, akiknek több utazásra indító dala is van ezen kívül, mint például a Sun of Jamaica. Azonban mégis ez az, amit a legtöbbször hallgattam, és ami egyre csak hívott: „Marrakesh, come to Marrakesh”. Hát lehet ennek ellenállni?! Valahogy mindig csak halogatódott ez az úti cél, de mikor végre Marrákesben voltam… az minden tekintetben tökéletes volt!


 

4. Hungária - Isztambul



 
Ez a dal több sebből vérzik; a zenéje keleti ugyan, de nem török, a szövege finoman szólva butácska… és mégis! Van benne valami, ami vonzóvá tette benne számomra Isztambult.
Szerencsés vagyok, mert elmondhatom magamról, hogy Isztambult szinte minden hónapban láttam, és nagy élmény hóban, szélben, napsütésben egyaránt a két kontinens határán szambázni.


 

5. Indiai zenék



 
Virág 16 éves korában 2 felnőtt hölgy barátja hazatért indiai útjáról. Egy baráti összejövetelen meséltek róla, közben beraktak egy lemezt/kazettát indiai zenével, amit kint vásároltak. Virág hallgatta a zenét, a történeteiket és potyogtak a könnyei. 34 éves korában jutott el először Indiába, ahol több alkalommal élt át megmagyarázhatatlan katarzisokat, úgy, hogy nem is vallásos, és csak minimálisan spirituális. Alig akart hazajönni.


 

6. Karel Gott - Lady Carneval



 
Még nem voltam tervben sem, mikor Karel Gott ezzel a dalával már befutott. Népszerűsége folyamatosan nőtt, díjakat nyert. A rádió természetesen később is sokszor játszotta dalait, innen ismerem én is. Szövegéből egyetlen egy szó kivételével semmit sem értettem. Karnevál, nánáná, karnevál! :-) Naná, hogy Velence!


 

7. Michel Sardou - Les Lacs Du Connemara



 
Laurent gyermekkorában sokszor hallotta ezt a dalt. Abban az időben semmit nem tudott arról a helyről; igazi vagy csak kitaláció?! Bár a dal a ’80-as évekből való, még most is gyakran játsszák a francia rádiók, ez egy igazi klasszikus. Később újra előjött az emlék, és alig várta, hogy eljusson Írországba és saját szemével lássa a Connemara tavakat. Mikor ez végre sikerült, és a Connemara Parkban vezetett, betette a CD-t a lejátszóba, és együtt élvezte a kettőt: a lélegzetelállító tájat és a dalt.


 

8. Quimby - Sehol se talállak



 
Olyan is van, hogy egy dalban sok helyszín szerepel, mint ebben is; New York, London, Berlin, Amszterdam, Marrákes, Párizs, Velence, Varsó. És bizony akad olyan ember is, aki ezeket a helyszíneket mind végig szeretné járni. Ilyen Anikó, aki a munkája miatt sokat utazik, de ha nem munka, akkor is imád menni. Ez a dal mindig a kedvence volt, mint minden, ami utazásról szól, és szerinte amúgy is ez az egyik legjobb. Anikó reméli, hogy egyszer az összes dalban szereplő helyre eljut. Varsó és Marrákes még ugyan várat magára, de a többi… megvolt!


 

9. Raj Kapoor: Mera Joota Hai Japani



 
Mária egészen kicsi lány volt (8-9 éves), amikor a szomszédos kis fekete-fehér tv-n adtak egy filmet, amit megnézhetett. Csak annyit jegyezett meg belőle, hogy de jó lehet ott élni; mint egy meseország, mert ott mindenki vidám. Énekelnek még a koldusok is. Ez a film a 420-as urak volt, a csodálatos meseország pedig India. Mária sokáig nem tudott ettől a filmzenétől szabadulni, pedig csak annyit jegyezett meg belőle, hogy „mert a szívem Hindostan”.


 

10. Tapio Rautavaara - Inarijärvi (Inari-tó)



 
Világlátta ebben az 1969-es dalban hallott először erről a tóról. A dal a messzi észak elfeledett taván átszaladó pillanatnyi nyárról, a víz hullámait befagyasztó őszi éjszakákról, lapp emberekről és gyönyörű tájakról szól. A melankolikus dallam és a szöveg a finn és lapp nyelveket ismerő világjárót annyira megérintette, hogy elhatározta: lappföldi útján erre a helyre is ellátogat. Világlátta Magyarországról egészen az Inari-tóig szárazföldön ment; Lengyelország és a Baltikum érintésével, hogy ott eggyé válhasson a néhai lapp sámánok szellemeivel.

 

 
Remélem, ezzel a kis válogatással benneteket is sikerül utazásra csábítani! :-) Mert nem az tud valamicskét, aki sokáig él, hanem aki sokat utazik! (török közmondás)

 
 

A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalomban szereplő összes kép a bejegyzésben szereplő személyek tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.



2 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon jópofa bejegyzés, hol kérdeztél rá az emberekre? Ilyen akciókhoz én is szívesen csatlakoznék. Bár most kifejezetten a zenére nézve, nem jut eszembe hely, ahova egy zene miatt mentem volna, de egy van, ahova még szeretnék..."If you're going to San Francisco..." :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. FBon egy csoportban. Megnézem, hogy hozzá tudlak-e adni.
      (Olyan sok válasz jött, hogy az eredetileg 1 cikk helyett lesz még több is. De azok más témában.)
      A San Francisco is jó :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!