2017. január 17., kedd

Dunakanyar, Visegrádi-hegység



A Dunakanyar a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza. Ezen a részen a Duna a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik, és folyásiránya megváltozik: nyugat-keletiről észak-délire. A Dunakanyar szerepel a világörökségi várományosi listán a visegrádi középkori királyi központ és az esztergomi középkori vár helyszíneivel együtt.

2006 óta a Dunakanyar védőszentje Szent Hedvig, lengyel királynő.
(Vác, Fehérek temploma, Szent Hedvig szobra, alatta a csobogó a Dunát jelképezi.)



Ezen a napon a Duna jobb partján jártunk.

A Dunakanyar Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete; művészettörténeti és történelmi emlékekben az ország egyik leggazdagabb vidéke. A barokkot Budapest, Szentendre és Vác képviseli, a reneszánszot Visegrád, Esztergom pedig a magyar román kort.

Visegrádi-hegység

Budapestről Esztergom felé menet átvágtunk a Visegrádi-hegységen, Szentendrénél Pilisszentlászló felé vettük az irányt.

Pilisszentlászló

Pilisszentlászló a Visegrádi-hegység legmagasabban fekvő települése (kb. 360 m). A község minden oldalról hegyekkel van körülvéve. Valószínűleg nagyon régen lakott település, az Árpád-ház idejétől királyaink vadászni jártak a közeli erdőkbe. 1291-ben III. Endre király vadászházat épített a jelenlegi templomdombon, majd a pálosoknak ajándékozta, akik kolostorrá építették át. Gentilis bíboros, pápai követ itt kötött egyezséget 1308-ban Csák Mátéval, hogy ismerje el Károly Róbertet magyar királyként. Nagy Lajos és Mátyás király is gyakran időzött a kolostorban, ami a török hódoltság alatt elpusztult. A török kiűzése után a mai Szlovákia területéről érkező pálosok és telepesek építették újjá a falut. Ekkor kapta a település a Szentlászló nevet.

Régen esett már ilyen sok hó, mint ezen a télen, és régen volt olyan hideg, hogy az huzamosabb ideig meg is maradhasson. Úgyhogy nagyon élveztük az utat a havas úton.










Dömös

A 11-es útra Dömös előtt kanyarodtunk rá újra, majd Dömösnél a Duna-parton álltunk meg. Dömös Visegrádtól nyugatra található. I. Béla királyra itt szakadt rá 1063-ban a trón mennyezete, valószínűleg egy merénylet következtében. 1100 körül Álmos herceg, Könyves Kálmán testvére egy román kori prépostságot létesített itt. Könyves Kálmán pedig itt vakíttatta meg Álmost fiával Bélával, mert a trón a saját fiának szánta.

A Duna partján a víz még mindig jó mélyen be volt fagyva, és beljebb úszkáltak még jégtáblák is. És néhány kacsa is.











Esztergom

Folytattuk utunkat Esztergomba. Esztergom helyén megerősített római város állt Salva Mansio néven. Nagy Károly a VIII. században „Osterringun”-nak (keleti gyűrű) nevezte, a korábbi avar gyűrűsáncokról. A középkori elnevezés Strigonium is ebből alakult ki.
Itt született I. István és 1000-ben itt koronázták királlyá. Az Árpád-kor első századaiban az ország fővárosa volt. Esztergom a mai napig a magyar katolicizmus egyházi székhelye, itt található az ország legnagyobb temploma: a bazilika.






Visegrád

Visszafelé egy pici szakaszt leszámítva végig a 11-es úton jöttünk. Az a pici szakasz pedig Visegrádon a Balassa Gyula Panoráma út volt.
Visegrád a Dunakanyar legfestőibb települése. Keskeny teraszlépcsők felett meredek sziklafalakkal emelkedik magasba Várhegy jellegzetes andezit láva tömege.




Innen aztán végig a Duna partján, a 11-es úton jöttünk vissza Budapestre.


FOLYTATÁS ITT, ITT és ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
  

LINKEK:



Pilisszentlászló MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pilisszentl%C3%A1szl%C3%B3


(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.)

4 megjegyzés:

  1. De szépek a havas utak! Többször jártam Esztergomban és a Duna-kanyarban is, de télen még sosem. Ezért is nagyon tetszettek a képek!

    VálaszTörlés
  2. Szép fotók lettek, megérte elmenni kirándulni és fotózni is közben :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Rég volt ilyen havas utakban részem. Élveztük nagyon!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!