2016. május 22., vasárnap

BAGNI SAN FILIPPO

Hófehér mészkőmedencék, fürdés a tilosban





Bagni San Filippo 

Ez a kis falucska Castiglione d'Orcia-hoz tartozik, Siena tartományban, Monte Amiata lejtőin.
Neve Szent Fülöp (San Filippo) névre szentelt templomából ered.
Úgy tartják, hogy Szent Fülöp Benizi a hegy oldalában vájt barlangban talált menedéket 1269-ben.

Mivel a falucska és a medencék a Val d’Orcia-ban (az Orcia völgyében) találhatók, így annak részeként ez is a UNESCO világörökség része lett 2004-ben (1026rev azonosítóval).


Bagni San Filippo egy kicsi fürdőváros, mely ismertségét a kalcium lerakódásoknak köszönheti; fehér mészkőformákat, medencéket és vízeséseket találunk itt.

A hely varázsát már az őskori ember is élvezhette, a terület mégis a reneszánszban élte fénykorát, amikor Cosimo de’ Medici (élt: 1389-1464) helyrehozatta a fürdőt.

A kevésbé bátor, kényelmesebb látogató egy jól kiépített gyógyfürdőbe is mehet, de a legnagyobb élményt kétségtelenül a tilosban, a természetben való fürdőzés adja. Igen, mindenhol táblák jelzik, hogy fürdeni TILOS, vízbe menni, falra mászni TILOS, de ez senkit nem érdekel. (Olaszországban vagyunk, na!)

A sűrű lombú fákkal benőtt rövid, 2-3 perces kanyargós út végén lenyűgöző méretű mészkőformák bontakoznak ki. Hasonlít otthon Egerszalókra, vagy a törökországi Pamukkale-ra. Méretre pont a kettő között van.

A széles ösvény mellett padokat, asztalokat találunk; ideális pihenőhely. Átkeltünk a patakon (kisebb tócsákat kerülgetve, vagy a bennük lévő köveken lépkedve) majd átkeltünk egy fahídon. A patak vizének a hőfoka is kifejezetten meleg. Fürdőzésre a forrásnak tűnő sziklafal (La Cascata della Balena Bianca) közelében kialakult medencék szolgálnak. Ezek mind természetes medencék, mely vizének (mely 525 méteres magasságban ered) hőmérséklete 35 és 52 oC fok között váltakozik.

Torrente Fosso Bianco
(Fehér árok patak)



A környéken nem ez az egyetlen ilyen fürdőhely. A legismertebb talán Saturnia, Vignoni stb. A 400.000 éves Amiata-hegy (Monte Amiata) vulkáni eredete a magyarázat a meleg vizes források előfordulására. A többi toszkán vulkánhoz hasonlóan ez is a kihunytak közé sorolható. Azonban a felszín viszonylagos közelségében elhelyezkedő magma még mindig forrón tartja a kéreg felső részében keringő vizeket. A felszabaduló hőt Larderello és a Monte Amiata térségében olyan nagy mértékben hasznosítják, hogy az Toszkánát Európa legjelentősebb geotermikus energiaforrásai közé teszi.

A Bagni San Filipponál felszínre törő víz magas koncentrációban tartalmaz szénsavat és kalciumot. Ez a gyors és nagy kiterjedésű mészkőképződés elősegítője. A fehér mészkőre sárga kén és egyéb ásványok rakódtak, zöld algák telepedtek, így első ránézésre azt gondolnánk, hogy a medencék koszosak. Az egyik legnagyobb domb, a Balena Bianca, (Fehér bálna) is ilyen csalóka.





  





La Cascata della Balena Bianca















Ha lejjebb megyünk, több kisebb medencét és vízesést találunk.
Nem annyira zsúfolt, mint a Cascata della Balena Bianca.




  















Egyéb látnivalók a környéken:
-> Pienza

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK:

(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!