2016. május 15., vasárnap

GENOVA - Ami az eddigiekből kimaradt - Genova, Olaszország



 
Genova olyan nagy, és olyan sok látnivaló van benne, hogy kisebb részekre daraboltam. Az első részben azokat a helyeket gyűjtöttem össze, melyek a híres világutazóhoz, Kolumbusz Kristófhoz köthetőek. A második rész azokat a helyeket és látnivalókat tartalmazza, amik a UNESCO Világörökség alá tartoznak. A harmadik részben a kikötőt és környékét jártuk be. A negyedik rész a katedrálist, templomokat, kolostorokat és a hozzájuk köthető múzeumokat mutatta be. Az utolsó részben pedig jön minden, ami az előző részekből kimaradt.

- Piazza de Ferrari (de Ferrari tér)
- Teatro Carlo Felice (Carlo Felice Operaház)
- Palazzo della Regione Liguria
- Palazzo della Borsa
- Palazzo Ducale
- Palazzo Ducale - Torre Grimaldina e Carceri (Dózse Palota - Grimaldina torony és börtönök)
- Palazzo di Andrea Doria (Andrea Doria palotája)
- Porta Soprana - Porta Sant’Andrea (S. Andrea kapu, Genova főkapuja)
- Le Torri di Porta di Santa Fede (o dei Vacca) (A Szent hűség kapujának tornyai (vagy a Tehén kapu))

 
Azt már írtam, hogy ha Genova-ba jár az ember, érdemes kiváltani a Card Musei di Genova-t, (Genova Múzeumai Kártya) amely belépésre jogosít 25 állami, városi és privát múzeumba, amit az embernek nem szabad kihagynia. 24 órás, 48 órás, éves változata is van, sőt mindezek buszjeggyel kombinálva is. A 48 órás kártya pluszban tartalmazza a Galata Museo del Mare-t (Tengerészeti múzeum) is. Igaz, a kártya nem olcsó, de ha sok helyre be akarsz menni, akkor nagyon megéri. A nagyobb múzeumokban lehet beszerezni.

 
Piazza de Ferrari (de Ferrari tér)

A város központi tere a Piazza de Ferrari. A rendkívül forgalmas tér a modern és a régi Genova találkozóhelye, esténként kivilágított szökőkútjával színes látványt nyújt.

 
A téren láthatjuk a Palazzo della Regione Liguria-t (ez most be volt állványozva, semmit nem láttunk belőle), a Palazzo della Borsa-t és a Palazzo Ducale oldalát.
 
Balra a Palazzo della Regione Liguria beállványozva, hátul középen a Palazzo Ducale oldala 

Palazzo della Borsa
 

Teatro Carlo Felice (Carlo Felice Operaház)

A Piazza de Ferrari északi részén áll a Carlo Felice Színház, Genova klasszicista stílusban épült operaháza.
A színház előtt Garibaldi szobrát láthatjuk.

 

Palazzo Ducale - Torre Grimaldina e Carceri (Dózse Palota - Grimaldina torony és börtönök)

A Piazza de Ferrari nyugati részén láthatjuk a Palazzo Ducale (Dózse Palota) oldalát. A Palazzo Ducale kettős oszlopokkal tagolt homlokzata a Piazza Matteotti-ra néz. A XVI. században építette Vannone a régebbi palotához, amelynek impozáns középkori részei a bal szárny mögött még láthatók. Az U alakú épület mai alakját 1806 után kapta. (Jelenleg igazságügyi palota, a belseje is megtekinthető, időszakos kiállítások vannak benne.) Gazdag díszítésű termeiben a dózsék történetét ábrázoló freskók láthatók.






Legérdekesebb része azonban a Torre Grimaldina e Carceri, azaz a Grimaldina torony és annak börtönei. Többnyire politikai elítélteket, brutális gyilkosokat zártak be ide. A felső szinteken az arisztokrácia vezetői voltak bezárva, ezek a cellák „kényelmesebbek” voltak.

Nem nehéz elképzelni, hogy az elítélteknek milyen életük lehetett itt. Kevés élelem és hideg idő. Túlélésük a nép adományain múlt. Büdös szalma matracokat kaptak, koszos rongyokba tekerve. Telente a havas eső és erős szél ellen kellett védekezniük, mely a vasrácson keresztül érkezett a cellákba. A matracaikat és rongyaikat az ablakba tömködték.

A falakon talált feliratok szerint a börtönt egészen az 1930-as évekig használták.

Néhány említésre méltó név a bebörtönzöttek közül: Jacopo Ruffini forradalmár volt. Állítólag 1833-ban öngyilkos lett; egy az ajtóból leválasztott vasdarabbal vágta el a torkát. Ez a hivatalos verzió, a nép azonban ezt nem hitte/hiszi el.

Egy másik híres bebörtönzött 1507-ben Paolo da Novi dózse, aki kb. két hónapja volt a tisztségében, mikor letartóztatták és átadták a franciáknak, végül a Palota terén fejezték le.

Egy kegyetlen szaracén kalóz, Dragut is ide volt bezárva.

A XVII. században sok művész is itt raboskodott: Andrea Ansaldo, Domenico Fiasella, Luciano Borzone, Pieter Mulier és Sinibaldo Scorza.

Sőt pár napra Paganini-t is bezárták ide, kiskorú elrablása és elcsábítása vádjával. Legendák keringenek arról, hogy szelleme a mai napig itt kísért, hogy hallani lehet Paganini-t hegedülni itt a toronyban.

Még Guiseppe Garibaldi is eltöltött itt némi időt 1849-ben.

Domenico della Chiesa nemesember arról lett híres, hogy ő volt az egyetlen, akinek sikerült innen megszöknie. Egy nagy zászló segítségével tudta magát leereszteni a toronyból.

Grimaldina torony

Cellák





Próbáltuk megtalálni az 1930-as feliratokat is, de csak 1921-est találtunk, igaz, abból többet is.





Ennek a cellának dupla ajtaja van.






A felső szinteken az arisztokrácia cellái „kényelmesebbek” voltak.




Innen azért nem áshattad ki magad...




 

Palazzo di Andrea Doria (Andrea Doria palotája)

A Dózse Palota mögött a régi Doria Palota áll, amelyet a felirat szerint 1528-ban a nép ajándékozott a hős Andrea Doria admirálisnak. Ez az épület 1486-ban épült.

Ezt a palotát adományozta a nép Andrea Doria admirálisnak

Palazzo di Andrea Doria

Palazzo di Lamba Doria
 

Porta Soprana - Porta Sant’Andrea (S. Andrea kapu, Genova főkapuja)

A Porta Soprana vagy más néven Porta S. Andrea Genova egyik középkori várkapuja, a Főkapu. A tornyok látogathatóak belülről is. A francia forradalom időszakában Genova-ba is elért a guillotine “divatja”. A Porta Soprana egyik tornyába is került belőle egy, és egészen 1809-ig működött. Az elbeszélések szerint az akkori híres-hírhedt hóhér Samson, aki többek között XVI. Lajos hóhérja is volt, a 2 torony valamelyikéhez/vagy az egyik torony tetejére épített, neki kialakított házikóban lakott.

Az 1700-1800-as években annyira beépítették a környéket, szinte egymásra tapasztották a házakat, hogy egy idő után a kapu már szinte nem is látszott, felismerhetetlenné vált. 1892-ben a Kolumbusz tiszteletére rendezett ünnepség alkalmából rendbe rakták a környéket és lebontottak jó néhány odazsúfolt lakást. Ennek köszönhetően a Porta Soprana visszakapta eredeti kinézetét.

1968-ban a Porta Soprana-tól indították el a Mexikói olimpiai lángot.

A kapu belső falán jobb oldalon láthatunk egy Madonna della Guardia-t, bal oldalon pedig egy márvány táblát.

















Kilátás félúton

Kilátás fentről





 

Le Torri di Porta di Santa Fede (o dei Vacca) (A Szent hűség kapujának tornyai (vagy a Tehén kapu))

A várost körülvevő középkori fal részei itt-ott felbukkannak a város különböző területein, de be lettek építve, és házak részét képezik.

 

A Porta Soprana-hoz közel választottunk egy bárt, a Locanda Tortuga-t, ahova beültünk enni egy kicsit. Természetesen helyi specialitásokat.

Friss házi kenyerek

Így készül a lapos kenyér

Il Piatto Misto alla Genovese (verdure ripiene e misto di torte di verdure Genovesi)

Torta al Cioccolato

Strudel
 

És végezetül egy-két érdekes, de sehová be nem sorolható kép...




 
Genova-ban az airbnb-n keresztül találtunk magunknak szállást. Nem a városközpontban volt, de mivel autóval közlekedtünk, ez nem volt gond.
 
Előszoba, étkező, nappali egyben

Hálószoba

Kicsi konyha jobbra

Pici fürdőszoba

És egy plusz szoba, amit nem használtunk
 
 

ELŐZMÉNY ITT, ITT, ITT és ITT!

 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK:


Genova OLASZul, ANGOLul: http://www.visitgenoa.it/
Genova, Pré negyed OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A8

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!