2016. április 12., kedd

2016. 04. 12. Saint-Père, Franciaország


 

Saint-Père település Franciaországban, Yonne megyében. Kis falu, lakosainak száma nem éri el a 400 főt sem.
 

 
 
Vézelay-től kb. 2 km-re található. A falut átszeli a Cure folyó.
Saint-Père már kb. Kr. e. 6000-ben is lakott volt; ásatások során ősi „lábtörlőt” találtak, mely kövekből, kavicsokból készült.

Egyik fő látnivalója a Notre-Dame (Miasszonyunk) templom, mely 1840 óta műemlék. A tizenharmadik és tizenötödik században épült, a burgundi gótika egy mesterműve. Figyelemre méltó a harangtornya, mely a tizenharmadik századból való, és 50 méter magas (34,30 méter a nyíl nélkül). A külső fedett, bekerített veranda Burgundiára jellemző. Belül két érdekes oszlopfőt láthatunk, az egyik egy néger fej, a másik egy fösvény nagyon kopott feje, két sárkány eszi süket füleit, mely nem hallotta meg a szegények segítség kérését.
Az épület helyreállítási munkáit Eugène Viollet-le-Duc felügyelete alatt végezték 1840 és 1849 között, majd a pénzügyi források hiánya miatt leálltak. A homlokzat és a veranda felújítása 1888 és 1898 között történt Paul Boeswillwald által.
Nagyon kevés misét tartanak itt.




























Az egyik érdekes oszlopfő: egy néger fej

A másik érdekes oszlopfő: egy fösvény nagyon kopott feje, két sárkány eszi süket füleit, mely nem hallotta meg a szegények segítség kérését






A közelben láthatók az ősi templom maradványai.




Szintén a templom közelében található egy múzeum, mely a közelben (1,5 km) lévő sós források közelében lévő római fürdők és szentély, kelta áldozati medence és neolitikus vízgyűjtők környékén talált kerámiáknak, érméknek, ékszereknek és szobroknak ad otthont.

Római fürdők romjai a sós források közelében

A kisváros érdekessége még Marc Meneau, aki egy 2 Michelin csillagos francia séf. (Korábban volt neki 3 Michelin csillagja is, most 2 van.) L’Espérance nevű étterme itt, ebben az eldugott kis faluban, Saint-Père-ben van. Vézelay-ben ugyanabban az étteremben ebédelt ő is, ahol mi.

 
 
LINKEK:
 

Saint-Père FRANCIA nyelven: https://fr.wikipedia.org/wiki/Saint-P%C3%A8re_(Yonne)
Notre-Dame templom FRANCIA nyelven: https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Notre-Dame_de_Saint-P%C3%A8re
Marc Meneau séf ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Meneau

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é, valamint egy a wikipedia-ról van.) 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!