2015. november 28., szombat

Cascata di Tret, Lago di Tret - Tret, Fondo, Olaszország




A hétvégét észak-Olaszországban töltöttük, és a Fondo-hoz tartozó Vasio-ban találtunk szálláshelyet. Ami azért volt jó, mert így akaratlanul is szép helyeket találtunk. Mint például Tret…

Fondo egy 1475 lakosú község, mely az észak-olasz Trentino-Alto Adige/Südtirol régióban található, mintegy 40 km-re északra Trento-tól, Trento tartományban, pontosabban Val di Non-ban. Területe 30,8 négyzetkilométer. Közigazgatásilag hozzá tartozik Tret és Vasio is.
Trentino-Alto Adige/Südtirol egy észak-olasz autonóm régió. A régió 2 megyéből áll, Trento és Bolzano autonóm megyék, ahol jelentős a német anyanyelvűek száma, mivel a terület 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartomány déli részeként Osztrák Császárság ill. az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, elcsatolása után Dél-Tirol névvel jelölték, hogy megkülönböztessék az Ausztriában maradt északi Tiroltól és Kelet-Tiroltól. Legfontosabb folyóvize az Etsch (olaszul Adige) amely Dél-Tirol olasz nevét is adja (Alto Adige).

A délutánt Tret-ben töltöttük; a Cascata di Tret-hez (vízesés) és a Lago di Tret-hez (tó) túráztunk.
A Cascate di Tret-et először alulról néztük meg. Egy vízesés alulról nézve a legjobb látvány, és ez ráadásul 70 méteres! Különösen szép volt, hogy egy része havas-jeges volt, de a víz is zubogott lefelé.
A Hotel Aurora-tól kb. 15 perces túrával kell számolni.
Mi egy kicsit rosszalkodtunk, ugyanis az út le volt zárva. Építési munkálatok miatt nem lett volna szabad tovább mennünk. Ez a kerítés és üzenet kb. 5 perc séta után állta utunkat. De összenéztünk, és megkerülve a kerítést, tovább mentünk. Innen kezdett a terep lejteni. A következő 5 perc után egy újabb kerítést találtunk. De ha már idáig eljöttünk, csak nem fordulunk vissza?! A terep innentől volt húzós, mert az eredetileg kiépített lépcsők már nem voltak sehol, csak az alapanyagot láttuk az új lépcsőkhöz. De megérte az izzasztó csúszkálás-mászkálás, mert a látvány mindenért kárpótolt.

Az első "útonálló"


Ennyit láttunk volna, ha a második útlezárásnál visszafordulunk... ez azért eléggé semmi sem...

Második "akadály"



















Visszafelé elhatároztuk, hogy megnézzük a vízesést felülről is. Ez csak egy 10 perces séta volt, könnyű terepen. Innen sem volt rossz a látvány, de azért lentől klasszisokkal jobb volt.










A mászkálás után, mivel teljesen átfagytunk, bementünk a Hotel Aurora-ba, felmelegedni. Egy forró puncs, és tea… sajnos a strudel (almás rétes) még nem volt kész, és majd’ 1 órát kellett volna rá várni, így az kimaradt.

Mielőtt tovább indultunk, megnéztük itt is a pici templomot.



A Lago di Tret (vagy más néven Lago di Santa Maria) mesterségesen kialakított tóhoz (1610 m) megint a tilosban mentünk el. Volt egy parkoló, majd egy kis utca, ahol ki volt rakva a behajtani tilos tábla. Valamint egy másik, hogy innen kb. 1 óra a tó… Na neee!!! Az 2 óra oda-vissza, és csak mire odaérnénk már vaksötét lenne… Így visszaültünk az autóba, és elmentünk kocsival. Így is eltartott egy ideig míg odaértünk, mert szinte végig földúton kellett menni.

Ez még az eleje... itt még jó az út.

Körbesétáltuk a tavat… az elején még fent volt, a végére pedig már lement a nap.
Nagyon félelmetes volt, mert állandóan a rianás hangját hallottuk. És mivel a környéken van medve is, és farkas is, eléggé be voltam ijedve, hogy nehogy egy medve legyen. Persze tudtam, hogy nem az, hisz látható volt, ahogy repedt a jég… de akkor is…







A tó közepén van egy icipici sziget is






Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK:

Fondo hivatalos honlapja OLASZul: http://www.fondo.it/
Fondo OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Fondo_(Italia)
Fondo ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Fondo
Val di Non OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Val_di_Non
Val di Non ANGOLul: http://www.visitvaldinon.com/en/home.html
Cascata di Tret OLASZul: http://www.infotrentino.com/Trentino/IT/Val-di-Non/2/493/1/Cascata-di-Tret.aspx
Lago di Tret OLASZul: https://www.visittrentino.it/it/guida/da-vedere/lago+di+tret_md_2275


(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!