2015. augusztus 16., vasárnap

San Miniato




A toszkán hétvégénk szálláshelyét teljesen véletlenül és akaratlanul találtuk; az Arno völgyében fekvő San Miniato-ban. A településről az égegyadta világon semmit sem tudtunk egészen a második nap reggeléig. Előző nap ugyanis még ügyeletes voltam, így csak délután indultunk útnak, és már sötét este volt, mire megérkeztünk. Szállásunkhoz kanyargós út vitt fel a hegyre; San Miniato a térség egyik legmagasabb vonulatára épült, a sötétben is messziről látni a csúcson magasodó (kivilágított) tornyot.









San Miniato 

A városka felfedezését a második napunkon kezdtük el, azt hittük, max. egy óra elég lesz. Hát, nem! Mint kiderült, a falu a világhírű toszkán bőripar egyik központja, valamint a környékén lelhető igen értékes fehér szarvasgombáról (tartuffo bianco) is nevezetes. Nincs olyan olasz, akinek San Miniato nevéről ne a fehér szarvasgomba jutna eszébe.





San Miniato történelme néhány kockán
A sorrend: a 713-astól balra indulva csigavonalban


Történelme


A várost a longobárdok alapították a 8. században, akik templomot is emeltek e helyen San Miniato vértanú tiszteletére, innen kapta nevét a település. II. Frigyes német-római császár ide helyezte toszkánai helytartóját. 1622-ben vált a város püspöki székhellyé. Érdekesség, hogy Napóleon felmenőinek egy része is innen származik, maga Napóleon is több ízben járt itt, hogy meglátogassa nagyapját Filippo Buonaparte-t. Egyszer, amikor a francia katonai akadémiára való bejutása érdekében nemesi származásának igazolására volt szüksége, majd később hasonlóképpen olaszországi hadjárata idején is. A francia császár San Miniato-i kötődését a településen emléktáblák őrzik.


Látnivalók


San Miniato két részből áll: San Miniato Basso és San Miniato Alto. Ez utóbbit felkanyarodva a hegyre találjuk, itt volt a szállásunk is, és itt, a városka falai között újra a múltban érezhetjük magunkat. Sok jó állapotban fennmaradt középkori, illetve kora újkori épületet láthatunk, közöttük reneszánsz kori palotákat, a 13. században épült Frigyes-erődtornyot, a történelem során többször átépített, így román, gótikus és reneszánsz jegyeket ötvöző Dómot, a 14. században emelt egykori városházát, a Palazzo Comunale-t, az Egyházmegyei Művészeti Múzeumot (Museo Diocesano d’Arte Sacra).

Torre di Federico


San Miniato jelképe a messziről is jól látható, a 192 m magas csúcson magasodó Torre di Federico (Frigyes-torony), melyhez a Dóm melletti térről vezet fel a jól rejtett lépcső ahhoz a kis füves tisztáshoz, amelyen a 37 méter magas erődtorony áll.
A Rocca -mely valójában a XIII. században épült vár megmaradt tornya- hivatalosan Torre di Federico névre hallgat. Neve utal építtetőjére, hiszen II. Federico az 1220-as évek derekán a megmaradt Birodalom vezetője lett és ez volt egyik fontos vidéki erődje. Fejébe vette ugyanis, hogy visszaállítja az Ókori Római Birodalmat és felülkerekedik a pápaságon, ezért a ghibellinekkel harcolt a pápaságot támogató guelfiek ellen. A második világháború során a német seregek megsemmisítették a tornyot, hogy megakadályozzák a szövetségeseket egy megfigyelőtorony kialakításában. Az épületet 1958-ban helyreállították. Innen belátni az egész Arno folyó völgyét egészen Pisáig, illetve Fiesole-ig (Firenze).

A Torre di Federico-hoz vezető lépcsősort kétszer is megmásztuk; az első nap azért, hogy kiderüljön, hogy másnap némi euróval felfegyverkezve újra fel kell jönni, hogy a torony tetejére is felmehessünk.







 













Piazza del Duomo


A Piazza del Duomo (Dóm téer) egy többszögletű, magasan lévő tér, amire csak lépcsőkön lehet feljutni a környező utcákról, itt van a Dóm, a Campanile (óratorony), a Museo Diocesano, a püspöki és helytartói palota.


Palazzo Vescovile
(Püspöki palota)



Palazzo dei Vicari


Palazzo dei Vicari-t IV. Ottó császár építtette a 12. század során. Az épületen találhatjuk az egyik legöregebb, fennmaradt csipkézett tornyok egyikét. A palota ma egy szállodának ad otthont.





Cattedrale di Santa Maria Assunta e San Genesio


A Dóm, azaz a Cattedrale di Santa Maria Assunta e San Genesio helyén már a 700-as években is állt egy templom. A XIII. században építették a katedrálist, amelynek csak a homlokzata maradt meg. Ezen majolika betétek emlékeztetnek a hajdani spanyol és észak afrikai kereskedelemre. Úgy tűnik, hogy a korongok csillagképeket -a Nagy- és a Kis Medvét- jelképezik, amelyek valaha a hajósoknak segítettek a navigálásban (ezek azonban csak másolatok, az eredetiek a püspöki palotában vannak). Eredetileg román stílusban épült, azonban számos alkalommal újratervezték, ezért gótikus és reneszánsz építészeti elemeket is tartalmaz. Az épület alaprajza kereszt alakú, a dóm egy középső főhajóból és két oldalhajóból áll.




Annyira elegáns ez a fekete-fehér-arany kombináció... nekem nagyon tetszik. :-)





 



Torre Matilde


Harangtornyán (Campanile), a Matilde-tornyon (Torre Matilde) -mely eredetileg erődtoronynak épült a XII. században- aszimmetrikusan elhelyezett óra található. Az óratorony a nevét Matilde de Canossa-ról kapta, aki Livorno-ban született, Toszkánát kormányozta a XI. században és sok templomot emeltetett, valamint az ő tulajdonában álló kastélyban került sor a híres Canossa járásra.


 

Museo Diocesano d'Arte Sacra


A Dóm oldalában található a Museo Diocesano d'Arte Sacra (azaz a szent művészet egyházi múzeuma), ahol érdekes XV. századbeli egyházi műveket tekinthetünk meg. Közöttük Filippo Lippi Crocifissione-jét, egy Verrocchio-nak tulajdonított terrakotta Krisztus mellszobrot, és Andrea del Castagno Madonna della Cintola-ját, és még sok mást.



Piazza della Republica


A Piazza della Republica egy asszimetrikus tér, amelyet a Palazzo del Seminario homlokzata ural, ezért Piazza del Seminario-nak is nevezik. Az 1600-as évekből származó palotát freskók borítják allegorikus jelenetekkel és vallásos mondásokkal, köztük Gregorio Magno pápától is.







A tér ellenkező oldalán van a püspöki palota hátsó homlokzata és egy lépcső, mely a Dóm térhez vezet. Egyébként a térre két kapun át lehet bejutni, ezek a Porta Toppariorum (XVI. sz.) és a la Porta del Comune.

Porta Toppariorum







Piazza Buonaparte


Napoleónra emlékeztet a Piazza Buonaparte. Napóleon ugyanis többször is járt a városban, sőt olaszországi hadjárata során is itt szállt meg. A háromszögletű tér, ahol a rokonok háza állt, megfelel a középkori Piazza del Ponticello-nak. A teret ma sokan Piazza dei Polli-nak nevezi, azaz csirkék terének, mert sokáig itt rendezték meg a heti piacot. A közepén Leopoldo Granduca fehér márvány szobra áll az 1800-as évekből, oldalában XVI. századi nemesek házai sorakoznak.


Az óriási Convento di San Francesco-t (Szent Ferenc kolostor) az 1211-es évben alapította Assisi Szent Ferenc, amikor ellátogatott a városba. A kolostor az évszázadok során egyre jobban kibővült, de a templom külső részén még látszik az eredeti fal egy darabja. Belül két elegáns gangos udvara van, az étkezőteremben egy Carlo Bambocci mű, ami San Francesco és Santa Chiara vacsoráját ábrázolja.
A Chiesa di San Francesco (Szent Ferenc templom) a 13. század elején épült. A belső térben gótikus kápolnák és freskók találhatóak a 14-15. századból.
Ehhez a kettőhöz nem mentünk el, ezeket nem láttuk.


Chiesa di San Domenico


A Chiesa di San Domenico (Szent Domonkos templom) a Piazza del Popolo-n eredetileg a 14. században készült, azonban az épület homlokzata máig befejezetlen. A templom belső tere Luca della Robbia által készített terrakotta munkákat, Masolino da Panicale freskóját, valamint egy emlékművet vonultat fel, amit Donatello tervezett. Az épület mellett kezdődik a Via Angelica, egy alagút, mely összekötötte a várost a vidékkel.




Ezt a képet azért szeretem,  mert a képen belül van egy másik kép egy másik keretben.





 

Palazzo Comunale


A Palazzo Comunale egy 14. századi épület, mely még ma is városházaként üzemel, nagytermét Cenni di Francesco firenzei festőművész alkotásai színesítik.

 

Oratorio del Loretino


Az épületben található az Oratorio del Loretino, (vagy Cappella della Madonna di Loreto) mely kápolnában egy 16. századi oltár is fennmaradt. A kápolna 1285-95 között épült a város elöljáróinak. 1399-ben helyezték ide a 13. századi csodálatos fakeresztet (Crocifisso Castelvecchio), valamint ekkor került bele a kovácsoltvas kapu is. A 15. században gazdagodott freskókkal a mennyezet és az oldalsó kápolna (történetek Krisztus életéből), majd egy évszázaddal később került bele a nagy, gazdagon faragott és aranyozott fából készült oltár. 1718-ban a csodás fakereszt átkerült a neki készült és szentelt Chiesa del Santissimo Crocifisso-ba, és ekkor került az oltárba a Loretoi Madonna, innen ered a kápolna mai neve.
 







San Miniato lefejezése
Na, de ki is volt San Miniato (angolul Saint Minias, Minas vagy Miniatus, örményül Մինաս, magyarul nem tudom, nem találtam sehol) akit Firenze első keresztény mártírjaként tisztelnek? A legenda szerint örmény származású király vagy herceg volt, aki a római hadseregben szolgált, egy másik legenda szerint bűnbánati zarándoklaton Róma felé tartott. Firenze közelében úgy döntött, hogy remete lesz. I. sz. 250-ben Decius elé vitték, aki üldözte a keresztényeket. Miniato nem volt hajlandó a római isteneknek áldozni, ezért elítélték. Számos kínzásnak tették ki; kemencébe dobták, megkövezték, egy arénában oroszlán vagy párduc elé dobták, de ezt mind sértetlenül megúszta. Végül lefejezték, de a legendák szerint ekkor megfogta a saját fejét, átkelt vele az Arno folyón, és visszatért remete lakjába a Mons Fiorentinus (Monte di Firenze) dombra.  



Madonna di Loreto

A kápolnából nyílik egy pici helytörténeti kiállítás is.






Chiesa del Santissimo Crocifisso


A Chiesa del Santissimo Crocifisso 1705-1718 között épült. Ekkor került át ide a csodás fakereszt az Oratirio del Loretino-ból ide. Az épület görög kereszt alapú, és nagy kupola fedi. A Rocca, a Duomo és a Palazzo Comunale között található. A templomhoz impzáns lépcsősor vezet fel, melynek középső szobra a feltámadt Krisztust ábrázolja.



A templom oldalról, a Dóm térről

 





 




Chiesa della Santissima Annunziata


A Chiesa della Santissima Annunziata (Angyali Üdvözlet temploma) 1522-ben épült a 14. századi Angyali Üdvözlet Társaság oratóriumának helyén, akik az Augusztinus szerzeteseknek adták, akik egy új templomot építettek ide. A tégla épület apszisa a középpontban van, mely felett egy nyolcszögletű dob rejti a kupolát. A templom belsőt a 17. és 18. században a Roffia család újította fel. 1657-ben az apszis részt kibővítették, és megépítették a Gonfalina kő oltárt. Ez keretezi a késő 14. századi "Angyali Üdvözlet" freskót, mely nagy tiszteletnek örvend. Az oltár alatt Santa Dorotea maradványai láthatók.
A kupola festménye Anton Domenico Bamberini alkotása, a Szűz megkoronázását ábrázolja.
A templom mellett kolostor található.



Az Angyali üdvözlet freskó a főoltárban


Az oltár alatt Santa Dorotea maradványai.

Kupola
A Szűz megkoronázása


 
Mellékoltárok
   



 
 

Kolostor a templom mellett


A városkának van még sok szép épülete: a felsoroltakon kívül számos templom, mint például a Santa Chiara kolostor, a Santa Caterina templom, és reneszánsz paloták, melyek építtetői neves arisztokrata családok (Roffia, Buonaparte) voltak.
 
Palazzo Formichini

Palazzo Grifoni
(16. század) 

És végezetül csak úgy néhány kép, vegyesen a városkából, ami a hangulatát tükrözi:
















Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK:
http://www.toszkanamania.hu/index.php/szallas-ajanlatok/lucca/37-regiok-bemutatasa/firenze-bemutatasa/238-firenzetol-nyugatra
Szállásunk: https://www.airbnb.hu/rooms/1732043
Chiesa della Santissima Annunzaiata OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Chiesa_della_Santissima_Annunziata_(San_Miniato)
San Miniato a mártír ANGOLul: http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=5132



(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!