2015. július 10., péntek

Verdens Ende (Világvége) - Tjøme, Norvégia





A Kongsberg Kirke megtekintése után dél felé vettük az irányt. A cél a Verdens Ende (Világvége) volt, mely a Vestfold megyei Tjøme sziget legdélebbi pontja. (Zárójelben jegyzem meg, hogy ez egyben nem Norvégia legdélebbi pontja is.) Verdens Ende Tønsberg városától 26 km-re délre, a Tønsbergfjordtól keletre, és a Skagerak-tól északabbra fekszik.

Útközben átmentünk a Vrengen hídon, mely Nøtterøy-t és Tjøme-t köti össze. Itt muszáj volt megállni fényképezni, mert a látvány annyira szép volt. A szebb oldalon sajnos nincs járda, így azt pont nem tudtuk lefényképezni, de ha ezek a képek a „csúnya” oldalt mutatják, elképzelhetitek, hogy milyen a szebbik. :-)





Ezek a képek kis ügyeskedéssel, illetve a híd végétől a "szebbik" oldalról készültek



Ezután már csak Verdens Ende parkolójában álltunk meg, mely egy lovasfarm mellett van. Fizetős parkoló volt, bedobáltuk a díjat, aztán sétára indultunk a partra.
Egy lapos sziklán áll a hely jelképének számító Færder fyr, ami egy régi, nagy kerek kövekből épített világító ház (toronynak nem nevezhetném), gémeskútszerűen felhúzható vas kosárral, régen abban gyújtottak tüzet, ez volt a világító torony, a házikóból pedig őrség tudta figyelni a vizet. Ez nem az eredeti házikó, csak egy másolat, melyet 1932-ben emeltek.







 

Messzire el lehet látni a tengeren, még néhány kis szigetecske (leginkább sziklatömbök) látszanak a nyílt tengeren.

Verdens Ende mindig és mindenkinek tartogat valamit; sima napsütötte sziklák, szirtek és szigetecskék, védett öblök a napozás és fürdés szerelmeseinek, halászhajó és jachtkikötő. Csodás kilátás az Oslofjord-ra és a Skagerak-ra. Mindegy, hogy egy napsütéses nyári napon, egy viharos őszi napon, egy csillogó téli napon vagy egy meleget és napsütést ígérő kora tavaszi napon érkezel… mindig találsz valami lenyűgözőt az itteni tájban.

Azért én örülök, hogy nyáron jöttünk el ide, és az idő is gyönyörű volt; igazából olyan hőség, hogy az alatt a pár óra alatt, amit az egyik szirten henyélve töltöttünk, lett egy kis színem. :-)
















És ami még lélelgzetelállító volt, az a rengeteg medúza, ami itt a vízben van... Nem csak sokan vannak, de sokfélék is. Még soha ennyit együtt életemben nem láttam.








Hazafelé megálltunk Tønsberg-ben. A mólóhoz mentünk, és ott ettünk. A lehető legjobb választás volt, finom kaja, friss tengeri levegő és szép kilátás egyik irányban a kikötőben sorakozó hajókra, a másikban pedig a városra.    



Az enyém:
laksemeny
varm / røkt / grav, brod, potetsalat, råkostsalat, sennepssaus
lazacmenü: fokhagymás lazac, kenyér, krumplisaláta, nyers zöldség saláta és mustárszósz

Laurent-é:
lakseburger
varm / røkt / grav, salat, sennepssaus
lazacburger lazaccal, salátával és mustárszósszal







Hazafelé ezúttal nem az Oslofjord alatt, hanem rajta mentünk át; Horten-ből átkompoztunk a szemközti partra, Moss-ba. Az út kb. fél óra volt.











Onnan visszamentünk a reptérre és leadtuk az autót.


ELŐZMÉNY ITTITTITT, ITT, ITT és ITT



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 
 


LINKEK: 

 

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!