2016. március 27., vasárnap

Santuario di Madonna di SAN LUCA


Szent Lukács Madonnájának szentélye



Bologna egyik különleges temploma a városközponttól délnyugatra található. A templom nevét a Szent Lukács által festett Madonna képről kapta.




Szent Lukács és a festmény



Bolognában a templomot egyszerűen csak San Lucaként (ejtsd: szan luka) emlegetjük.

Bologna mellett egy erdős domb tetején, 300 m-el a város felett áll.

A jelenlegi templomot 1723-ban építették, de már a XII. század végétől állt itt egy másik templom.

Egy templom vagy kápolna már kb. ezer évvel korábban is létezett a dombon. A hagyomány szerint a XII. században a bizánci birodalomból érkezett Bologna-ba egy zarándok, aki egy ikont hozott magával a Szent Szófia Konstantinápolyi templomból (ma: Hagia Sofia, Istanbul). 1160-ban Gerardo Grassi Bologna-i püspök helyeztette az ikont egy kis remete-kápolnába a hegy tetején, amelyet két szent asszony, Azzolina és Beatrice Guezi felügyelt.

A templom építése 1193-ban kezdődött. 1294-ben néhány domonkos rendi szerzetes érkezett Ronzano kolostorából a helyszínre, és a rend itt is maradt a napóleoni elnyomás idejéig (1799).

A jelenlegi templom 1723-ban Carlo Francesco Dotti tervei alapján épült. Az oldalsó külső lelátók Carlo Francesco fia, Giovanni Giacomo által, apja tervei alapján épültek. A szentély festett alkotásai Domenico Pestrini, Donato Creti (második kápolna jobbra); Guido Reni (Nagyboldogasszony, a harmadik oltár jobbra), Giuseppe Maria Mazza a Padova-i Szent Antal kápolna, Vittorio Bigari (freskók) és Guercino (sekrestye) munkái. Stukkók A. Borelli és G. Calegari munkái, és a szobrok Angelo Pio művei.

A Santuario di Madonna di San Luca-t egykor a csak majd’ 4 km hosszú árkádos úton lehetett megközelíteni, ami a Porta Saragozza-tól indul. Ez a világ leghosszabb fedett útja; 666 boltív (Portico di San Luca) vezet(ett) fel ide a Via Saraggoza végétől, a Porta Saraggoza-tól.

Porta Saragozza

Az 1674-1793 között épült 3,8 km-es fedett árkád 666 boltívet tartalmaz és szerepel a UNESCO Világörökségi listán.


Eredetileg azt a célt szolgálta, hogy megvédje az ikont, ahogy körmenetben felvitték a hegyre. Évente egyszer rendezték ezt a felvonulást a Szent Péter Katedrálistól (Cattedrale di San Pietro, Bologna központjában van) a San Luca templomig. Eredetileg a boltívek alatt ikonokat, vagy kápolnákat emeltek a mecénás családok. Ezek közül még ma is látható több is. Emléktáblák is láthatók a falakon, ezeken azoknak az embereknek/családoknak a neve van, akik adományukkal segítettek az árkádok felújításában.
A dombról szép a kilátás Bolognára, és környékére, de a különlegesen nagy élmény az ide vezető út az árkádok alatt, ez külön attrakció.

Innen indulva "csak" 1,3 km-t kell megtenni felfelé.

















Én, 2012-ben

Ma már autóút is vezet a templomhoz, de elég kevés a parkolóhely. A templom persze elérhető busszal is, de hétvégén és ünnepnapokon van a városközpontból kisvonat is. De pl. felfelé lehet menni busszal, lefelé könnyebb sétálni.

De lehet egy különlegesebb túrát is csinálni; a szokásos útvonalon felmenni, és egy másik úton lemenni. Így a kb. 2x1,7 km-es gyaloglás helyett 1x1,7 km-t, majd 1x4,4 km-t kell gyalogolni. Ez a másik út az ellenkező irányba indul, és dombokon fel-le halad. Olyan, mintha nem is Bologna-ban lennénk, ami végülis igaz is, mert a terület tényleg egy másik faluhoz tartozik. A fák között annyira friss és egészen más a levegő!!!


És még mindig van másik útvonal! :-) A Chiesa di San Martino (templom)-tól is fel lehet sétálni, itt kezdődött az antic Sentiero dei Bregoli ösvény, mely ma a Chiesa di San Martino-t köti össze a San Luca-val. Ezen az útvonalon végig követhetünk egy keresztutat, annak minden stációját. Ez az út kb. 30 évig le volt zárva, és 2010-ben nyitották meg újra. Ez az út 1,5 km, és ez is nagyon meredek, csakúgy, mint az árkádok alatt.

Chiesa di San Martino (templom)





Ez egy óvóhely, mely bombatámadás esetén nyújtott védelmet a környékbelieknek a II. világháború idején. A környéken 7 ilyen van, és 4 másik, ami földomlás esetén védett.


Ez az első stáció









A rengeteg virág kárpótol, és segít leküzdeni a távot. Legalább van ok megállni minden tizedik lépés után :-)



Közeledünk :-)


Az utolsó stáció

Kilátás Bologna belvárosára



 
És a repülőtérre
 
A környező dombokra
 
Catherine-nel 2012. májusában
 
San Luca kívülről:










 
 
Apu, Anyu, Laca, 2012. júliusában




Nikivel... szép napos idő volt, kifeküdtünk a fűre mi is.
És San Luca így néz ki a fűben feküdve :-)


A San Luca belseje:





A Szent Lukács evangélista által festett Szűz Mária ikon



 

Mindig megfogadom, hogy soha többet nem mászom meg San Luca-t, mert kiköpöm a belem, mire felérek, és százszor is vissza akarnék fordulni... de aztán mindig van(nak) valaki(k), aki(k) miatt újra és újra megszegem e fogadalmam. És persze útközben szidom is magam, hogy hogy lehettem ekkora idióta, hogy újra... De az érzés fent a templom előtt aztán feledteti a kínlódást. San Luca oldalsó lelátói olyanok, mintha egy nagy ölelést akarnának adni a szenvedésért.


 

Telefon: +39 051 614 2339
Honlapsanlucabo.org


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha szeretnél velem utazni máskor is, akkor csatlakozz a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalához, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!


 

2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!